Koningshuis,  Wijknieuws

Prins WIllem-Alexander opent eerste aardwarmtecentrale van NederlandOnder grote belangstelling opende prins Willem-Alexander op 7 juni 2012 de aardwarmtecentrale van het project Aardwarmte Den Haag. Met dit feestelijke startsein zijn de eerste 300 woningen in Nederland aangesloten op de nieuwe aardwarmtecentrale. De centrale voorziet de woningen van diepe aardwarmte (twee kilometer diepte), een vorm van duurzame energie. Aardwarmte Den Haag is een uniek samenwerkingsverband van de gemeente Den Haag, de energiebedrijven Eneco en EON Benelux en de woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen.
Na aankomst van de prins, welkom geheten door locoburgemeester Rabin Baldewsingh kon het porgramma beginnen.


In het bijzijn van Rabin Baldewsingh, vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen en ruim 175 genodigden opende de Prins de aardwarmtecentrale door samen met zes leerlingen uit de wijk water omhoog te pompen waardoor het water uit een aantal fonteinen spoot.
Dit gebeurde na een animatiefilm over de werking van aardwarmte en vanzelfsprekend een aantal toesrpaken. Met deze symbolische handeling was Aardwarmte Den Haag een feit.
Na de starthandeling kreeg de prins een rondleiding over het terrein
waar de pompen en het buizenstelsel dat de woningen verbindt met deze vorm van energie, zowel binnen als buiten.
Is het geen indrukwekkend gezicht?
Tot 2017 worden in Den Haag Zuidwest ongeveer 4.000 woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte aangesloten op aardwarmte. Door in deze omvang nieuwe en bestaande bouw met aardwarmte te verwarmen, wordt jaarlijks 5.000 ton minder CO2 uitgestoten. Dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming. Gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Den Haag Zuidwest zet met dit project een flinke stap in het bereiken van dit doel. Niet eerder werd in Nederland op deze schaal aardwarmte benut voor de verwarming van woningen en bedrijven.

Ook nieuwsgierig? Morgen is er een open dag en kan je deze installatie onder het genot van een hapje en drankje bewonderen aan de Zuidwoldestraat 1. Dit kan tussen 10.00 en 15.30 uur.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.