Dierenleed,  Natuur/milieu

Politieke aandacht voor dolfijnenslachtingen

dolfijnenslachtingen
“The Cove” op een groot scherm

In het kader van International Japan Dolphins Day, een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd om de dolfijnenslachtingen in Japan een halt toe te roepen, organiseerde Dolphinmotion en Een DIER Een VRIEND vandaag tussen 13.00 uur tot 16.00 uur een screening van de veel besproken en bekroonde documentaire ´The Cove´. De film werd pal voor de ingang van de Tweede Kamer op de Hofplaats afgespeeld.

Kamerleden waren persoonlijk uitgenodigd om de ernst van de situatie met eigen ogen te bekijken. Hen werd gevraagd in contact te treden met de Japanse overheid om namens Nederland de afkeer tegen deze dolfijnenslachtingen over te brengen.

dolfijnenslachtingen
Frank Wassenberg voor het scherm

Helaas werd op dat moment vergaderd en alleen het kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren was aanwezig.
Hij beloofde het bericht door te geven.

Volgende week zal een afvaardiging naar Japan vertrekken. Zijn wens was, dat zowel de walvisjacht als de dolfijnenslachting onder de Japanse aandacht werd gebracht. Dat dit zelfs onderdeel van de handelsbetrekkingen gemaakt zou worden. Hij was in principe geen voorstander om handelsbetrekkingen “op het spel te zetten” maar in dit geval zou dat een extra drukmiddel kunnen geven.

dolfijnenslachtingen
Stoelen op de Hofplaats voor het scherm

Op de Hofplaats waren voor een groot scherm stoelen geplaatst, war belangstellenden de film konden bekijken.
Helaas was het niet erg druk: op het Plein was geen plaats en op dat moment was ook de Biologische Markt gaande, waardoor het niet erg opviel.
De mensen die wel aanwezig waren, waren zeer geïnteresseerd en lieten zich graag informeren.

De Japanse overheid geeft 23.000 vergunningen per jaar aan de kustgemeenschappen om dolfijnen van verschillende soorten te slachten. De dolfijnen worden eerst gevangen in ‘the cove’, waarna zij de volgende dag doodgestoken worden met lange speren. Een aantal dolfijnen wordt met grote winst verkocht aan aquaria en zogeheten ‘zwem-met-dolfijnen-programma’s’ over de hele wereld.

De in gevangenschap-levende-dolfijnen industrie subsidieert dus deze slachting. Een levende dolfijn die verkocht wordt aan een aquarium levert een vele malen hogere winst op dan een dode dolfijn die verkocht wordt voor het vlees.

“Deze walgelijke industrie had allang een gestopt moeten worden. De dolfijnen worden op gruwelijke wijze gedood omdat ze volgens de Japanners teveel vissen zouden eten. Maar het zijn juist de grote varende visfabrieken die de zeeën totaal leegvissen!” aldus Hester Bartels, voorzitter van Dolphinmotion. “We richten ons nu op de overheid en vragen hen in contact te treden met Japan. Deze slachtingen moeten zo snel mogelijk tot de geschiedenis behoren!”

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.