Kunst/Cultuur,  Muziek

Paard van Troje wordt Muziekmuseum

Al sinds 1982 ben ik vaak te vinden in het Paard van Troje.
Het Paard heeft al een lange bestaans geschiedenis; in 1972 werd het al opgericht, lees ook hier op Wikipedia.
Vroeger vond ik het een geweldige uitgaansplek; de laatste jaren is het wel enorm veranderd; veel commerciëler en weinig vernieuwend. Dan ben ik toch liever in Bazart (behalve voor bepaalde optredens die ik echt graag wil zien).

In 2004 werd Jeroen van der Wiel (zie foto) nieuwe directeur van het Paard; hij hoopte de “mythische uitstraling van vroeger” weer te herstellen.
In veel media lees je nu dat het Paard een muziekmuseum wordt, een “museum zonder vaste collectie”, met als bijkomend voordeel dat het dan zou gaan vallen onder het 6% BTW tarief in plaats van het gebruikelijke 19% tarief (een deel van het persbericht onderaan voor diegenen die dit hebben gemist).
De Haagse PVV valt hierover.


3 voor 12 schrijft hierover onder andere:
Naar aanleiding van het besluit van het Paard van Troje om de statuten te veranderen heeft de PVV schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W. De PVV laat weten zich te ergeren aan de manier waarop het Paard van Troje profiteert van hun valse concurrentiepositie ten opzichte van de andere horeca in de Haagse binnenstad. “Het Paard ontvangt, vanwege haar status als poppodium, per jaar minimaal ruim 1,3 miljoen euro belastinggeld van de Haagse burger, terwijl horecaondernemingen, net als kunst- en cultuurinstellingen, geen subsidie horen te ontvangen”, aldus Machiel de Graaf, PVV-raadslid. “Nu vormt het Paard zich schielijk om tot een zogenaamd museum, met als enige doel zich te onttrekken aan de btw-verhoging op kunst en cultuur, en dat is laakbaar en arrogant.”

De omvorming van het Paard tot museum ziet de PVV als gekunsteld. “Deze omvorming is slechts gericht op het ontduiken van een btw-verhoging en daarmee moreel verwerpelijk, mede gezien de riant gesubsidieerde status van het Paard.” Tot slot pleit de PVV voor het opnieuw overwegen en zelfs voor het per direct intrekken van de subsidies voor het Paard van Troje. De door de PVV Den Haag gestelde vragen worden binnenkort behandeld in de gemeenteraadsvergadering.

Het lijkt mij eerlijk gezegd wat overdreven. Voor wat betreft het horecadeel zit het Paard toch vast aan het hoge BTW tarief lijkt mij, evenals de verkoop van bijvoorbeeld de kaartjes van muziekoptredens, dat is belastingtechnisch vastgesteld.
Hoe de omvorming tot muziekmuseum zal verlopen en voor welk deel het 6% tarief zal gaan gelden ben ik toch wel heel benieuwd!
Morgen, zaterdag 18 december, is de opening van de eerste expositie van Muziekmuseum Paard van Troje: ‘HOLLANDSE MEESTERS’. De tentoonstelling zal om 22:00 uur precies worden geopend door Arno van Roosmalen, directeur van Kunst- en architectuurcentrum Stroom. Er zal dan vast meer bekend worden.

Op deze voor iedereen toegankelijke avond wordt een zevental tijdelijke werken onthuld van de Nederlandse kunstenaars Dyzack, Harry Merry, Rockid en Tok Tek en van de performancegroepen Dominator en Supra Naturals. Tevens zullen twee videowerken uit de collectie van het Streaming Festival aan de expositie worden toegevoegd. De bekende Haagse DJ De La Sarge zal voor en na de vernissage voor een passende muzikale ambiance zorgen.

En dan hier een deel uit het persbericht van het Paard:
Voormalig poppodium Paard van Troje breekt met het verleden en wordt muziekmuseum Paard van Troje. Directie en bestuur van het Paard van Troje hebben besloten per direct de statuten te veranderen en verder te gaan als museum zonder vaste collectie.
Op zaterdag 18 december zal “Hollandse Meesters”, de eerste expositie van Muziekmuseum Paard van Troje, worden geopend om 22.00 uur precies.

De inhoudelijke noodzaak om verder te gaan als museum leeft al een tijdje bij het podium. Het rigide beeld van een poppodium als passief platform voor muziek voldoet niet meer aan het hedendaags beperkter wordende culturele kader. Een koerswijziging is nodig om de muziekcultuur van noodzakelijke voeding te blijven voorzien.
De werkwijze en opzet van het nieuwe museum is geënt op het permanent maken van het museumnacht-concept: open zijn wanneer de mensen vrij zijn en een laagdrempelige en sfeervolle ambiance bieden die uitnodigt tot participeren: bij muziekmuseum Paard van Troje is het elke nacht museumnacht.
De verbindingen met de disciplines Beeldende Kunst (video & licht) en Dans zijn historisch en cultureel gezien onlosmakelijk met muziek verweven. De curatoren van Popmuziekmuseum Paard van Troje, Majel Blonden en Henk Koolen, zullen deze drie-eenheid van Beeldende kunst, Muziek & Dans in korte historiserende exposities en performances in verschillende tentoonstellingsruimten van het muziekmuseum aangebieden. Zo zal er aandacht voor de Haagse beat- en rockcultuur van 1960 tot 2010 zijn én overzichtstentoonstellingen van hedendaagse moderne (muziek)kunst.”

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.