Natuur/milieu

Paapje in Den Haag!Eergisteren stond ik in de keuken (een zalig recept te maken met aubergine uit de Allerhande) en zag ineens in mijn ooghoek een klein vogeltje.
Een mus was mijn eerste reactie.
Maar hij leek er totaal niet op; de hele ‘look’ was anders.
Toen ging ik beter kijken en een mus met donkere poten? Roze borst? Nee, dat kon niet.
Snel naar mijn tas gerend en mijn compactcamera gepakt. Gelukkig zat hij er nog en kon ik voor hij wegvloog nog een paar kiekjes maken. Kwaliteit door het raam en het licht helaas natuurlijk niet, maar voldoende voor een determinatie.


Google is normaal ideaal, maar elke vogel die in aanmerking kon komen werd door mij afgevinkt (hoe toepasselijk de naam vink; nee, een vink kon niet).
Het moest een lijsterachtige zijn, zangvogel of vliegenvanger vanwege de snavel.
Maar de poten bleven een dilemma voor mij.
Even bleef ik bij een paapje hangen, tot ik zag dat dat haast onmogelijk was wegens de locatie  en zeldzaamheid; hij staat terecht op de rode lijst.
Nog even mijn vogelklapper erbij gepakt, maar ook daarin stond ‘mijn’ vogel niet.

Ik gaf het zoeken vandaag op en heb Adri de Groot gemaild. Al eerder heb ik op zijn prachtige dagboeken gewezen waarop je je kan abonneren.
Al snel kwam vanmorgen zijn voor mij onthutsende antwoord waar ik enorm bij mee was.
Toch een paapje!
Hieronder zijn reactie:

Een paapje, heel leuk! Het is waarschijnlijk een vrouw, in elk geval geen man. Het kan ook een jonge vogel (man of vrouw) zijn, maar dan moet hij lichte spikkels hebben net onder de keel op bovendeel van borst en dat kan ik op de foto niet zien. Paapjes zijn zeldzame broedvogels geworden, o.a. langs de kust, het kan ook al een trekvogel zijn.

De beste vogelgids (maar ook wel erg gedetailleerd) is de ANWB-Vogelgids van Europa van Lars Svensson. Deze heb ik thuis en in de auto. Als ik fiets of wandel heb ik de handige Nieuwe Zakgids Vogels bij me.Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.