Gezondheid,  Natuur/milieu

Over voedsel en Monsanto

Al vaker schreef ik over Monsanto (zelfs Wikipedia is niet erg positief). De naam noemde ik niet zozeer, maar wel het bestrijdingsmiddel Round up, dat door dit bedrijf op de markt wordt gebracht.
Monsanto is ook verantwoordelijk voor genetisch gemanipuleerde gewassen. De zaden verkoopt zij tezamen met dit in mijn ogen gevaarlijke bestrijdingsmiddel. De gewassen raken resistent tegen het onkruidverdelgingsmiddel buiten de overige gevaren van dit middel…..
Nu is er een nieuw probleem.
Het is ongelooflijk, maar Monsanto en Co. zijn weer bezig. Deze op winst beluste biotechbedrijven hebben een manier gevonden om iets exclusief ‘te bezitten’ wat van ons allemaal is – ons voedsel! Zij proberen octrooi te krijgen op onze dagelijkse groenten en fruit, zoals komkommer, broccoli en meloenen waardoor telers hen moeten betalen en het risico lopen om aangeklaagd te worden als zij dat niet doen.
Lees meer voor het volledige persbericht van Avaaz.org en wat jij kan doen om meer keuzevrijheid te houden voor jouw voedsel.

Maar wij kunnen voorkomen dat zij Moeder Aarde opkopen. Bedrijven zoals Monsanto hebben manieren gevonden om binnen het Europees recht hiermee weg te komen, daarom moeten wij de mazen dichten voordat zij een gevaarlijk wereldwijd voorbeeld geven. En om dat te doen hebben wij belangrijke landen nodig zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland – waar de oppositie aan het groeien is – om hen op te roepen te stemmen en Monsanto’s plannen te stoppen. De Avaaz gemeenschap heeft al eerder regeringen van gedachten doen veranderen, en dat kunnen wij weer doen.

Veel boeren en politici zijn hier al op tegen — wij hoeven alleen de kracht van het volk in te zetten om druk uit te oefenen op deze landen om ervoor te zorgen dat Monsanto van ons voedsel afblijft. Teken nu en deel met iedereen de grootste voedsel verdediging oproep ooit:

//www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?tPNwsab

Zodra een octrooi bestaat in één land, zorgen handelsovereenkomsten en onderhandelingen er vaak voor dat andere landen het octrooi ook toezeggen. Daarom veranderen octrooien op voedingsmiddelen de hele manier waarop onze voedselketen werkt: duizenden jaren lang konden boeren kiezen welke zaden zij wilden gebruiken, zonder zich zorgen te maken over aangeklaagd worden voor het overtreden van intellectuele eigendomsrechten. Maar nu lanceren bedrijven dure juridische campagnes om octrooien op conventionele planten te kopen en dwingen boeren om buitensporige royalty’s te betalen. Monsanto en Co. beweren dat octrooien innovatie bevorderen – maar in feite creëren zij een zakelijke monopoly van ons voedsel.

Maar gelukkig wordt het Europees Octrooibureau bestuurd door 38 lidstaten die met één stem een einde kunnen maken aan de gevaarlijke octrooien voor voedsel wat met conventionele methoden geteeld is. Zelfs het Europees Parlement heeft een verklaring uitgegeven waarin bezwaar wordt gemaakt tegen dit soort destructieve octrooien. Een massale golf van publiek protest kan hen overhalen om het verlenen van octrooien op ons dagelijks voedsel voor altijd te verbieden.

De situatie is al nijpend — Monsanto alleen bezit 36% van alle tomaten, 32% van de paprika, en 49% van de bloemkool variaties die zijn
geregistreed in de EU. Met een eenvoudige wijziging in de regelgeving kunnen wij ons voedsel, onze boeren en onze planeet beschermen tegen zakelijke controle — en het is aan ons om het te laten gebeuren:

//www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?tPNwsab

De Avaaz gemeenschap is nooit bang geweest om op te staan tegen zakelijke veroveringen van onze instituties, van het terugdringen van de Rupert Murdoch maffia, tot ervoor zorgen dat telecommunicatie afblijft van ons Internet. Nu is het tijd om onze voedselvoorziening te beschermen tegen deze zakelijke overname.

Met hoop en vastberadenheid,

Jeremy, Michelle, Oli, Dalia, Pascal, Ricken, Diego en het hele Avaaz team

MEER INFORMATIE:

Conventioneel geteelde planten en dieren moeten worden vrijgesteld van patenten, zeggen Europarlementariërs (EU Parlement)
//www.europarl.europa.eu/news/en/pressroom/content/20120509IPR44733/html/Conventionally-bred-plants-or-animals-should-be-exempt-from-patents-say-MEPs

Voorzitter van het Europees Octrooibureau geeft groen licht voor octrooien op planten en dieren (Geen patenten op zaden)
//www.no-patents-on-seeds.org/en/information/background/green-light-for-patents-on-plants-and-animals

Monsanto: Al Jouw Zaden Behoren tot Ons (Mother Jones)
//www.motherjones.com/blue-marble/2013/02/scotus-hears-monsanto-soybean-case

De Tomaten Patent Zaak van het Europees Octrooibureau verdiept vragen over octrooien op planten (IP Watch)
//www.ip-watch.org/2012/06/13/plant-patentability-questions-deepen-in-epo-tomato-patent-case/

Tomaten octrooi terug voor het Europees Octrooibureau’s ‘Enlarged Board of Appeal’ (Europolitics)
//europolitics.eis-vt-prod-web01.cyberadm.net/business-competitiveness/tomato-patent-back-before-epo-s-enlarged-board-of-appeal-art336003-7.html

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.