Natuur/milieu

Over een boomblauwtje en vraag om adviesGisteren was het gelukkig weer een stralende dag.
Ook vroeg in de avond was het nog mooi en dus besloot ik  te kijken of ik nog een ”nieuwe” vlinder zou aantreffen op een stuk braakliggende grond. En ik had geluk! Een schitterend boomblauwtje die ik nog niet had vastgelegd op de gevoelige plaat.
Ik vond hem best groot voor een deze soort, maar het kan geen andere vlinder zijn geweest.

Ook zag ik meerdere citroenlieveheersbeestjes. Het weer is hun gunstig gezind; veel regen en toch ook vaak zon, dus veel daarvoor gevoelige planten bevatten nu meeldauw (wat zij eten).
Prachtig vind ik deze bloemen: geurerwt.
Als je er langs loopt hoef je niet eens te kijken; de heerlijk geur komt je tegemoet.
Ik heb een paar peulen meegenomen in de hoop dat ze volgend jaar het zullen doen in mijn tuin. De kleuren? Roze, dieproze en dieppaars. Schitterend om te zien.
Is dit geen vreemde vlieg?
Dit is een schorpioenvlieg, een vrouwtje. Het mannetje lijkt nog meer op een schorpioen, althans, het achterlijf, waar hij zijn naam aan te danken heeft. Ook deze kon ik gisteren eindelijk weer eens kieken.
Net als deze paardenbijter. Maar deze libel zat zich in onze tuin op te warmen. Niet vaak kan ik hem ”pakken” ze zijn zo snel als water, al hoeven ze zich niet in de directe omgeving van water te bevinden. Daarom tref je ze ook vaak in de stad of tuin aan.


Deze vlieg trof ik wel weer aan op het braakliggende terrein.
Het is een weidevlekoogje; waaraan hij zijn naam dankt zie je direct aan de ogen!
Een vreemde vlieg, die ik echt moest opzoeken; ik kende hem niet.
Vaker schreef ik over de Grote Kaardebol.
Het terrein waar ik soms kom staat er vol mee, zoals je kan zien op de foto.
Tja…
Daar zit mijn ”probleem”.
Hier zal gebouwd worden. Mag dat?
Deze plant is wettelijk beschermd; zelfs verstoring is verboden.
Kan een plant deze bouw tegenhouden?
Wie het weet of me kan adviseren, graag een mailtje!
Want dit gebied in de ecologische zone is zo mooi; het zou jammer zijn als het verloren zou gaan.Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.