Historie

Originele Grondwet uit 1848 te zien bij ProDemos

Belangstellenden kijken naar de grondwet

Foto’s: Richard Mulder

 
Vanmiddag vond de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling van de originele Grondwet uit 1848 door Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, en Kars Veling, directeur van ProDemos. De Grondwet  is nu tot en met 1 oktober te bewonderen in het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1 in Den Haag.

De Grondwet van Thorbecke uit 1848 legde de basis voor ons huidige bestuurlijke stelsel. Vanaf toen waren de ministers verantwoordelijk voor het beleid, en niet langer de koning. De Tweede Kamer der Staten-Generaal kreeg veel meer invloed en werd bovendien rechtstreeks – weliswaar voorlopig nog door een beperkte groep kiezers – gekozen. Hiermee kreeg het volk meer macht. De grondwet van 1848 wordt dan ook gezien als het begin van onze parlementaire democratie.


 

feestelijke opening

Samenwerking
Dat de Grondwet uit 1848 nu te zien is bij ProDemos, is het eerste concrete resultaat van de samenwerking tussen het Nationaal Archief en ProDemos. Zo wordt er ook samengewerkt aan  het ontwikkelen van een educatief programma voor het Nationaal Archief.

Openingstijden
De Grondwet is tot en met 1 oktober te zien in het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1 in Den Haag. Het Bezoekerscentrum is geopend op maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op feestdagen is het Bezoekerscentrum gesloten.

Over ProDemos
ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Bekende activiteiten zijn de gratis educatieve dagen voor scholieren in politiek Den Haag en de StemWijzer. Meer informatie: www.prodemos.nlOver het Nationaal Archief
Als ‘nationaal geheugen’ van Nederland beheert het Nationaal Archief bijna 1000 jaar geschiedenis van Nederland in meer dan 110 kilometer archiefmateriaal, 15 miljoen foto’s en 300.000 kaarten. In het najaar van 2013 opent het Nationaal Archief de tentoonstelling Het geheugenpaleis. Aan de hand van verschillende archiefstukken worden elf historische verhalen verteld. Meer informatie: www.gahetna.nl

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.