Historie,  Wijknieuws

Onthulling middeleeuwse kinderspeelplek in De Uithof

Wethouder Rabin Baldewsingh onthulde op zaterdag 31 maart een speelplek op de plaats van de 13e –eeuwse, zogenoemde Uithofsboerderij.

De originele muurresten van de boerderij werden in 2005 tijdens een opgraving blootgelegd.
De fundamenten zijn bewaard gebleven in de ondergrond, maar vormden de aanleiding om bovengronds een speelplek in te richten met verschillende archeologische details.

De speelplek die boven op de oude resten is geplaatst, is geïnspireerd door de opgegraven archeologische resten. Zo zijn muurwerk en gemetselde waterputten te zien, maar ook een enorme paardenschedel als klimobject.


Voor kinderen zijn er nog meer spannende zaken te ontdekken.
Ook onder andere Corien Bakker van de afdeling van de dienst Stadsbeheer was aanwezig.
Speciaal voor de opening waren er half-edelstenen tussen het grind gestopt,
waar kinderen naar konden ‘schatgraven’.
Sommigen hadden hun zakken vol en waren soms verbaasd dat ze deze mochten houden. Het spannend iets te vinden in de grond als je zoekt; net als vondsten van archeologen.
Sommige kinderen gingen plat op de buik liggen om ze te pakken; een schitterend gezicht. Tja, ik moet bekennen dat ook ik voor deze foto plat op mijn buik ging liggen…
Maar ook de ‘paardenschedel’ die daar was geplaatst, omdat een aantal van deze aangetroffen waren op het erf van de boerderij, was een geweldig klimobject voor de kinderen.

De landbouwgrond bij de 13e-eeuwse boerderij hoorde bij het klooster Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. De boerderij had vooral een economische functie en leverde landbouw- en veeteeltproducten aan de ‘cisterciënzerinnen’, de vrouwelijke kloosterlingen.
Tot in de late 17e eeuw heeft de boerderij op het terrein gestaan. De fundamenten bestaan uit grote bakstenen, die ook wel ‘kloostermoppen’ worden genoemd. Op het erf van de boerderij zijn afvalkuilen, een beerput en een aantal waterputten opgegraven. Een daarvan is in de 15e eeuw gedempt met minimaal elf paardenschedels.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.