Stadsnieuws

Officiele opening Haagse Stadswijngaard in Laakhaven

Een toast op de opening

 

Vandaag werd de Haagse Stadswijngaard in de Laakhaven officieel geopend.
“Een unieke wijngaard die Hagenaars & Hagenezen bij elkaar brengt.”
Het is ook uniek voor Nederland omdat de wijngaard midden in een stad is gevestigd. Meestal gebeurt dat rondom een stad. Vandaag kwam daarin verandering.


 

officiële opening

 
Samen met wethouder Kool werd de wijngaard geopend door middel van het planten van een druif in een wijnton.

 

Marcel van Dam maakt naam bekend

 
Ook de naam van de wijn werd bekend gemaakt: Haagse Heerlijkheid door Marcel van Dam, de media-expert. Op Facebook was gevraagd de meest originele naam te verzinnen voor de nieuwe wijn. Gisteravond kwam nog een laatste naam binnen, en dat werd dan ook de winnende…
 
De nieuwe wijngaard

 
Al vanaf zijn jeugd is oprichter van de Haagse Stadswijngaard Tycho Vermeulen (nu ingenieur) bezig met druiven, zo vertelde zijn vader. Zelfs in de dakgoot teelde hij deze…. Nu kon hij, dankzij de aankoop van 1000 m2 grond zijn droom/hobby verwezenlijken.
Wat ik al betwijfelde, inderdaad niet op het stuk grond waar de wijntonnen stonden: deze grond is nog tezeer vervuild. Wel houdt hij dit terrein aan om eventuele activiteiten en dergelijke te houden. De wijngaard komt waar nu de tuintjes gelegen zijn, vlak bij Station Moerwijk en langs het spoor en fietspad.

 

Wijntje, kaasje, hapje….

 

Het was ook behoorlijk druk. Onder het genot van live muziek, een glas wijn en een stukje Franse kaas kletse iedereen wat met elkaar.

 

Evenementen veld met spandoek van wijngaard

 
De helft van de wijngaard is overigens bestemd voor de professionele productie van wijn. De andere helft geeft ruimte aan 50 mensen om zelf wijngaardenier te worden – onder begeleiding van de wijngaardenier Tycho Vermeulen.
De plotjes van 10 planten worden per jaar verhuurd. Dit aantal planten is voldoende om 8-10 flessen wijn te maken, zonder dat het teveel tijd vergt.
Uiteraard kunnen de druiven ook als tafeldruif genuttigd worden, of mee laten gaan in de grote partij van de wijngaard waarbij men later hun “eigen” flessen mee kan nemen.
Tot en met 2015 zijn de planten al verhuurd, het is dus nu al een succes te noemen.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.