Stadsnieuws

NS betaalt 45 miljoen voor aandelen HTM

Links wethouder Revis, midden HTM directeur Le Clerq en rechts NS directeur Robbe

Foto’s: Richard Mulder

 

De Nederlandse Spoorwegen nemen voor 45 miljoen euro een belang van 49 procent in de HTM. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De gemeente Den Haag houdt 51 procent van de aandelen in HTM. Volledig Haags is de HTM dus niet meer. Althans, als de gemeenteraad akkoord gaat met de beslissing, waar het wel naar uitziet.
Zowel de de VVD, PvdA als D66 zijn enthousiast, al wil deze laatste eerst nog eens goed onderzoeken om zo duidelijkheid te krijgen over ‘hoe realistisch de voorstellen zijn’.
Want met het geld dat gemoeid is met de overname van het belang zou veel kunnen worden gedaan.
De SP in de Haagse gemeenteraad wijst de aandelenverkoop af. Volgens raadslid Bart van Kent wordt hierdoor geld van de HTM gebruikt om te investeren in projecten die de NS eigenlijk voor z’n rekening zou moeten nemen, zoals het opknappen van het busplatform bij Den Haag CS en de metamorfose voor station Laan van NOI. Van Kent denkt dat zo de NS de grote winnaar is en vreest voor de positie van de HTM. De Haagse vervoerder zou volgens hem puur Haags moeten blijven.


 

le Clerq zet zijn handtekening

 

De komende jaren wordt bovendien voor 75 miljoen euro geïnvesteerd in het openbaar vervoer in Den Haag.
De plannen voor de samenwerking waren in september vorig jaar al aangekondigd.
De Tweede Kamer heeft zich vorige week bijzonder kritisch uitgelaten over de samenwerking tussen de NS en HTM. Regeringspartij VVD vindt dat ”een staatsbedrijf niet in een markt moet stappen waar is afgesproken dat de markt haar werk moet doen”. Het CDA ziet een ”raar soort rolvermenging”, nu NS zich mengt in het stadsvervoer van Den Haag. De NS heeft ook al een belang van 49 procent in streekvervoerder Qbuzz.
Afgesproken is dat de gemeente Den Haag de aandelen van NS terugkoopt als HTM de concessie niet krijgt toegewezen.

Please follow and like us:

Eén reactie

  • eric

    Het is een grof schandaal dat het nutteloze neo-liberalisme tot dit soort uitwassen leidt. Terwijl zij claimen dat er marktwerking zou komen zie je dus het tegengestelde: De kleine partijen worden opgeslokt door de grote. Weer minder marktwerking. Die toch al bijna niet aanwezig was. En als klap op de vuurpijl door de semi-marktpartij NS. Het is echte volksverlakkerij, en het is triest om te zien dat de bevolking niet snapt dat ze een oor aangenaaid krijgen: waar blijft die boosheid toch om al die schandalige zaken rond het OV? Wie zijn toch die figuren die in de gemeenteraad zitten en braaf meestemmen? Kunnen ze zelf wel nadenken? Snappen ze de implicaties dan niet? En wanneer gaan we inzien dat de VVD inzichten in de economie toch iets te simplistisch zijn en komen uit een MAVO werkboekje van 50 jaar terug?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.