Natuur/milieu,  Politiek,  Wijknieuws

Nogmaals het Polencompex in De Uithof

En weer een blog over de MOE-landers (kijk voor de vorige hier en hier).

Zoals ik eerder schreef, wil wethouder Norder prefab woningen plaatsen waar maar liefst 350 (of 360) mensen uit Polen komen wonen in de ecologsche zone in de Uithof. Hij heeft Jobcenter, de toekomstige exploitant van de prefab gebouwen, het aanbod gedaan om vijf jaar lang gratis van het terrein van het voormalige tennispark in de Uithof gebruik te maken om er woonunits neer te zetten.

Er is (terecht) veel weerstand tegen.

Poolse werknemers die geen werk meer hebben, zouden direct naar Polen teruggestuurd worden. Bij mij rees de vraag al, of dit mogelijk was. Niet dus.

Op Nu.nl lees ik, dat het vrije verkeer van personen gerespecteerd moet worden van de EU.
Dus, dag argument om de gemeente “in slaap te sussen”.

Maar nog bonter lees je op nota bene een blog (klik) van wethouder Norder zelf!
Ik quote een stuk, maar ik raad aan de hele pagina te lezen, want dit druist bijna volledig tegen zijn plannen met betrekking tot de Uithof in:

En als ik nog een idee mag toevoegen: verbied dat uitzendbureaus ook de huisvesting van de arbeidsmigranten verzorgen. Deze koppelpraktijken zorgen voor onwenselijke afhankelijkheid van het uitzendbureau. Malafide uitzendbureaus houden vaak schandalige huursommen in op het salaris.”

Ehm……

Please follow and like us:

10 reacties

 • Rob

  Ben er ook niet blij mee, maar die Polen moeten toch ergens wonen. In de Ecologische zone van de Uithof is inmiddels ook een Villapark gebouwd dus zo heilig is die ecologie niet voor de Haagse gemeentepolitiek. Het verzet richt zich dus op het feit dat het Polen zijn.

  Ik vind ook dat Polen zonder werk hier niets te zoeken hebben, maar helaas hebben vorige regeringen waarin de VVD ook meeregeerde destijds anders besloten. Het was vooral de SP die al waarschuwde voor wat er nu gebeurd.

  Polen kunnen als ze zonder werk zitten ook langdurige WW uitkering krijgen. Een Pool die 10 jaar in Polen heeft gewerkt en 1 jaar in Nederland heeft onder de huidige regelgeving recht op WW in Nederland alsof hij/zij 11 jaar premie heeft betaald naar Nederlandse maatstaven. Ik ben zelfs bang dat ze volgens Europese regels een bijstandsuitkering kunnen krijgen.

  Je kunt het probleem ook van andere zijde benaderen. Er zijn in Den Haag heel veel bijstandsgerechtigden en toch moeten we Polen halen om werk te verrichten waar onze eigen werkelozen zicht te goed voor voelen en-of ongeschikt zijn.

 • Frans

  Het enige echte argument dat nog overblijft, de werkelijke reden dat de PvdA hardwerkende Polen en overige Oost Europeanen zowat buiten de stad wil huisvesten, is natuurlijk dat zij een regelrechte bedreiging vormen voor hun prachtwijkbewoners.
  Als Nederlanders worden getreiterd in de kansenwijken accepteren ze dit gelaten en doen ze niks terug.
  Zonder die containers heb je hele horden hardwerkende Polen in de kansenwijken.
  En wat doen die als ze getreiterd worden door kansenschorriemorrie?
  Juist, er op los slaan!!
  Dat betekent het einde van het geweldsmonopolie van die relatief kleine groep prachtwijk-kansenbewoners, die geweld propageert.

  //denhaagtekijk.blog-city.com/norder_houdt_oost_europeanen.htm

 • Geertje

  @Eob,
  Nee het verzet is echt niet alleen omdat het Polen zijn.
  Ook wegens de onmenselijkheid.
  Zo veel mensen bij elkaar, zo weinig privacy, minimale sanitaire gelegenheden voor zo veel personen (ze moeten alles delen) buiten de verdere omstandigheden zoals bewakingscamera’s, een hek om het terrein heen en ze mogen (lees moeten) weg als hun arbeidscontract afloopt.
  Alleen werknemers van Jobcenter mogen hier wonen.
  Maar, alleen nieuwe werknemers die uit Polen worden gehaald; het lost dus verder niets op ten aanzien van de Oost-Europese werknemers die nu in Den Haag wonen en in erbarmelijke omstandigheden. Waarom niet zij eerst?
  Lees de andere blogs maar erop na; het lijkt op winstbejag en uitbuiting.
  Met daarbij; waarom het uitzendbureau die dit runt?
  Waarom niet in het Westland zelf, waar ze in de AGF sector tewerk worden gesteld?
  Ach, er zijn zo veel punten aan te voeren tegen deze plaats.

 • Frans

  Je zou de gemeente zelfs kunnen betichten van ongeoorloofde overheidssteun doordat ze die grond gratis ter beschikking stellen en andere uitzendbureaus in een niet concurreerbare positie manoeuvreert.

 • Rob

  @Geetje waarom voor deze oplossing wordt gekozen weet ik ook niet. Overigens werken sommige Polen aan de overkant van de Wennetjessloot dus dat is straks op loopafstand voor hun. We hebben in Nederland een goede inspectie op Arbeidsomstandigheden en arbeidsmarktfraude/uitbuiting, ik denk dat centrale huisvesting controle ook makkelijker maakt. Natuurlijk wonen die Polen ook gewoon lekker in een woonwijk maar ook daar zijn ze ook niet echt welkom, en ik moet eerlijke zeggen dat ik ook geen kolonie Polen in mijn flat zou willen hebben. Heb ze wel eens meegemaakt op een Vakantiepark (want ook daar wonen ze vaak) en ik vond het niet bepaald sfeerverhogend.

 • Frans

  Wat B & W zegt interesseert me helemaal niks.
  B & W besluiten ook maar even dat het gebruik van de dienstauto’s voor privé ook maar even als werk gezien mag worden. Om op die manier de belastingdienst het nakijken te geven wat betreft de bijtelling van een bedrijfsauto voor de gereden privé kilometers. Met dank aan Deetman die deze belastingdiefstal in vereniging persoonlijk fiatteerde. (hoezo criminele organisatie?) En dat is natuurlijk logisch, want die extra kosten kan je die armlastige wethouders niet laten betalen met hun armzalige salaris van 110.000 euro excl. onkostenvergoedingen.
  Dat daarmee een totaal verkeerd signaal wordt afgegeven naar die hardwerkende burger zal ze blijkbaar een rotzorg zijn. Graaien wat je pakken kan.
  B & W besluiten ook maar even om geen openbare, door Europa verplichte, aanbesteding te houden voor welzijn. Zodat Voor, Mooi, Zebra en Boog fijn achterover kunnen gaan hangen en geen kwaliteit meer hoeven te leveren, (wat ze toch al niet deden) want ze worden niet meer op hun resultaten beoordeeld vanwege die nu onwettelijke onderhandse gunning.
  Dus dat B & W, dat kan me wat, met dit soort zaken.
  Ze liegen niet, ze vertellen gewoon niet alles.
  Ga maar eens kijken wat ze eigenlijk wel en niet mogen van Brussel. Dan blijft er nog maar weinig heel van wat ze de burger laten geloven wat wel kan en mag.
  Zoals het niet weten dat ze, sinds september 2010, op achterstallige facturen volgens de EU richtlijn 8% rente en 40 euro administratiekosten dienen te vergoeden. Dan gaan ze dat nog als raadslid vragen of het college hiertoe bereid is.
  Wat nou bereid? ze móeten.
  Wat B & W hier in Den Haag staat te beweren kan je over het algemeen de status van toiletpapier geven.

  //denhaagtekijk.blog-city.com/vroonhoven_slecht_genformeerd.htm

 • Ferry

  Volgens mij is er nog plaats in de plaspoelpolder , daar staan zoveel kantoren en bedrijfspanden leeg, dat wil je niet weten.
  b.v. op de Lange Kleiweg vlak bij Shell is verleden jaar een spliksplinter nieuw gebouw opgeleverd , en je raad het al … staat sinds die tijd leeg .
  Een beton en glas kolos waar die arme projectontwikkelaar nu mee in z’n maag zit .
  Dat kreng moet toch tenminste 40 miljoen gekost hebben.
  Polen in containers of in deze moloch ?
  Ik zou zeggen Norder , het overwegen waard … wellicht draagt Jobcenter iets bij aan de huur ?
  Bovendien het gebouw ligt langs de snelweg naar het Westland , wat wil je nog meer ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.