Diversen

Nieuwjaarsduik uit Blik als alternatief voor zee en plas

Nieuwjaarsduik uit Blik
Precies om 12.00 uur werd de Nieuwjaarsduik uit Blik uitgevoerd

Vandaag om 12:00 uur vond overal in Nederland voor de tweede keer de ‘Nieuwjaarsduik uit Blik’ plaats. Een coronavriendelijk alternatief voor de traditionele nieuwjaarsduik. Naar schatting meer dan 50.000 mensen deden eraan mee. De organisatie spreekt van een nieuw fenomeen: “Zolang je niet naar de zee kunt komen, brengen we de zee naar jou. Want de traditie van de nieuwjaarsduik mag nooit verloren gaan”.

Net als vorig jaar werden de nieuwjaarsduiken aan zee en langs meren en rivieren vervangen door de thuisduik: vanuit eigen achtertuin, balkon of bad een blik zeewater over je hoofd gieten. Om zo symbolisch het nieuwe jaar fris te beginnen.

De 50.000 blikken die Nieuwjaarsduik-partner Unox in december vulde, waren in een paar dagen allemaal op. De actie was dit jaar letterlijk wegens succes verlengd. De blikken zijn groter dan vorige keer, zodat de duik nét iets langer duurt, en er zijn er twee keer zoveel gemaakt. Wie toch naast het blik greep, kon alsnog meedoen door het vullen van een blik, emmer of pan met water en een beetje zout en dat ijskoud gekoeld over zich heen te gieten.

Nieuwjaarsduik uit Blik
Ik deed hem natuurlijk iets later 🙂

Ook in mijn wijk werd evenals vorig jaar de alternatieve Nieuwjaarsduik gehouden.
Bij mijn buren, maar ook bij mij zelf!
Ik vind het ook symbolisch een mooie start een nieuw jaar te beginnen. Je frist ervan op (het water is koud) en je spoelt het oude jaar figuurlijk van je af.

Voorzitter Alex Schuttert van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland: “Enorm leuk om te zien dat heel Nederland weer massaal heeft meegedaan. Het blijkt dat iedereen hecht aan deze traditie, ook al is het nu dan in een andere vorm. Dat zoveel mensen voor de thuisduik hebben gekozen, bevestigt dat we met z’n allen zin hebben in die frisse start, samen het nieuwe jaar induiken. Ondanks dat we niet op het strand stonden, hebben we het kenmerkende gevoel van saamhorigheid online ervaren.

Nieuwjaarsduik uit Blik
Proost!

“Geluk in eenvoudige dingen”
Aan de oproep de thuisduik te delen via sociale media is massaal gehoor gegeven. Met de hashtag #unoxthuisduik kwamen duizenden foto’s en video’s van koude plenzen zeewater voorbij. “Hierdoor hadden alle thuisduikers vandaag tóch het gevoel van ‘samen’ het nieuwe jaar fris beginnen. Dat we het enthousiasme en de positiviteit, die we normaal op het strand beleven, met elkaar kunnen delen, voelt goed. Daar doen we het voor, geluk zit in zulke eenvoudige dingen”, zegt Liane Lens van Unox. Ook het goede doel had baat bij de succesvolle actie: Unox schonk voor elk thuisduik-pakket een blik soep aan de Voedselbank, 25 duizend stuks in totaal.

Unieke duik voor de ReddingsBrigade
Al jaren staat de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade in Scheveningen op 1 januari paraat om de duizenden mensen na hun frisse nieuwjaarsduik weer veilig op het strand terug te laten keren. Mike van den Hoogenband van de Reddingsbrigade: “Dat de Nieuwjaarsduik dit keer niet op het strand kon plaatsvinden, vinden we natuurlijk hartstikke jammer. Het is een van de grootste evenementen van het jaar, vanaf onze boten is het prachtig om al die mensen enthousiast de koude zee in te zien rennen.” Voor de helden van de reddingsbrigade, die vanochtend niet in actie hoefden te komen, was het een unieke kans om zelf mee te doen aan de Nieuwjaarsduik uit Blik.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.