Stadsnieuws

Nieuwjaarsduik 2020 in Scheveningen was koud

Nieuwjaarsduik 2020
Nieuwjaarsduik 2020
Foto: Richard Mulder

Nieuwjaarsduik 2020
Ruim 60.000 mensen zijn 2020 fris begonnen met een sprong in het koude water van de zee, meren en rivieren: op 127 plaatsen in Nederland en 22 overzee vond vandaag de 61e editie van de Unox Nieuwjaarsduik plaats. Scheveningen was wederom het decor van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld. Daar namen om precies 12:00 uur 10.000 mensen een verfrissende duik in de Noordzee.

Nieuwjaarsduik
Mooi gezicht….
Foto: Richard Mulder

Helaas voor mij geen Nieuwjaarsduik: ik zit met koorts thuis.
Alle foto’s zijn gemaakt door Richard Mulder: kijk later op zijn site voor alle foto’s. Nu kan je al zijn foto’s van de Nieuwjaarsduik hier (klik) bekijken. Wie weet herken je jezelf.

Het weer viel mee
Het Noordzeewater was gemiddeld 4° en de matige wind zorgde voor een gevoelstemperatuur die dicht bij het vriespunt lag. Het evenement is volgens de organisatie veilig verlopen, mede dankzij de inzet van honderden vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade.

Nieuwjaarsduik 2020
rennen maar!
Foto: Richard Mulder

Sinds 1960

Precies 60 jaar geleden nam Ok van Batenburg, zwemleraar bij zwemclub Njord’59 in Zandvoort, het initiatief voor de Nieuwjaarsduik. “Ik dacht, we doen dit gewoon één keer en misschien later nog eens een keer”, vertelde Ok vorig jaar aan NHnieuws. Hij had nooit gedacht dat ‘zijn’ duik zou uitgroeien tot zo’n massaal evenement. Ok van Batenburg zelf heeft de duik al meer dan 30 keer gedaan.

National Geographic filmde het evenement vorig jaar zelfs vanuit de lucht voor de serie Europe from above, waar de nieuwjaarsduik schitterde tussen de bloemenvelden en molens als Hollands erfgoed.

Uit onderzoek van Unox blijkt dat ruim 2 miljoen Nederlanders de Nieuwjaarsduik al eens hebben gedaan en 3 miljoen mensen hebben het nog op hun bucketlist staan.

Nieuwjaarsduik
Veel verklede mensen. Bijna traditie…
Foto: Richard Mulder

Vegetarische erwtensoep
De eerste edities maakte Van Batenburgs moeder erwtensoep voor de duikhelden; toen het evenement steeds grotere vormen aannam heeft Unox deze eervolle taak overgenomen: de start van de Unox Nieuwjaarsduik. Inmiddels is de duik uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen, waar media in de hele wereld aandacht aan besteden. En de erwtensoep is er voor de liefhebbers inmiddels ook in een vegetarische variant.

Nieuwjaarsduik 2020
op de foto….

10.000 euro voor Stichting Vaarwens
De nu 89-jarige Ok van Batenburg kwam ook met het verzoek om dit jaar met de Nieuwjaarsduik de Stichting Vaarwens te ondersteunen. Deze stichting vaart kosteloos dagtochten met ongeneeslijk zieken, zodat zij er een dagje tussenuit kunnen met hun naasten. Voor elke deelnemer aan de Scheveningse duik wordt door Unox één euro aan deze stichting gedoneerd.

149 Nieuwjaarsduiken wereldwijd
Unox ondersteunt alle ‘officiële’ Unox Nieuwjaarsduiken wereldwijd met de iconische oranje mutsen én erwtensoep voor de deelnemers. Onder andere op de Antillen, in Zuid-Amerika en het Verre Oosten gaan Nederlanders met hun lokale vrienden de zee in. In Curaçao duiken 3.500 helden het warme water in, want met een gemiddelde watertemperatuur van 28° is het wel 24 graden warmer dan het water in Scheveningen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.