Historie,  Stadsnieuws

Nationale Kinderherdenking op 4 mei: oproep

Oproep voor alle kinderen in Nederland: zing mee met Wilhelmus tijdens Nationale Kinderherdenking op 4 mei

Nationale kinderherdenking
Nationale Kinderherdenking (persfoto)

Op de plek waar normaal gesproken ieder jaar duizenden kinderen met hun ouders bijeen komen om samen te herdenken, organiseert de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei dit jaar het allergrootste eerbetoon van kinderen, als alternatief voor de reguliere, grootschalige herdenking bij Madurodam. Het gaat om een eerbetoon van kinderen, voor de rest van Nederland, waaraan ieder kind kan deelnemen én dit op 4 mei ook nog eens vanuit de huiskamer met het gezin kan volgen via een live stream van 19:45 tot 20:00 uur. Een perfecte gespreksstarter voor gezinnen thuis, voorafgaand aan de sobere Nationale Herdenking op de Dam met het koningspaar.

Wilhelmus meezingen op de livestream
Ter verrijking van het bloemeneerbetoon is er voor de jonge kijkers een ingetogen progamma ontwikkeld, dat vanuit de huiskamer kan worden gevolgd. Zo deelt Ileen (10 jaar) haar verhaal over de oorlog in Syrië, en zingt Yosina (13 jaar) de Nederlandse versie van John Lennon’s ‘Imagine’. Daarnaast legt de 16-jarige burgemeester van Madurodam, Büsra namens alle kinderen van Nederland een krans en speelt de 14-jarige Sofie de taptoe vanaf de 20-meter hoge vuurtoren van Madurodam, gevolgd door de landelijke twee minuten stilte. Winnaar van The Voice Kids 2019, Silver, zet vervolgens ter afsluiting van het eerbetoon het Wilhelmus in. En alle kinderen in Nederland kunnen met hem meezingen! Kinderen kunnen namelijk tot en met 1 mei een video insturen (naar Wilhelmus@kindercorrespondent.nl), waarop zij het volkslied zingen. Deze video’s worden gebruikt ter afsluiting van de live registratie.

Kosteloos aanmelden voor vrijheidsbloem
Kinderen die (kosteloos) op afstand een bloem willen laten neerleggen, kunnen zich aanmelden voor via deze link. Op de dag zelf vormen al deze vrijheidsbloemen tezamen een grote bloemenzee, als eerbetoon van alle kinderen in Nederland, voor allen die in het verleden hebben gevochten voor onze vrijheid. En een teken van respect en hoop voor de toekomst. Het eerbetoon vindt plaats op het George Maduroplein voor Madurodam. Het Haagse familiepark werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en is als vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de jaarlijkse locatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei.

Bij het aanmelden voor een vrijheidsbloem wordt kinderen gevraagd naar een persoonlijke vrijheidswens. Deze wensen worden op 5 mei, onze Nationale Bevrijdingsdag, via uiteenlopende kanalen én fysiek als ansichtkaarten verspreid over het hele land, onder meer naar verzorgingstehuizen en oorlogsveteranen.

Voor een overzicht van livestream locaties: klik hier
Voor meer informatie over het eerbetoon: klik hier

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.