Diversen

Mysteries of the Unseen World 

Nano Gouddeeltje
Nano gouddeeltje: foto Omniversum

Wie weet heeft u er al van gehoord, gezien of gelezen. In het Omniversum zal op 3 oktober 2015, tijdens het Weekend van de Wetenschap, de première te zien zijn van Mysteries of the Unseen World. Zelf heb ik de trailer bekeken, en was zeer onder de indruk!
De fascinerende grootbeeldfilm over dat wat we met het blote oog niet kunnen zien wordt tot en met 30 juni 2016 vertoond. Verteller bij de film is Maurice Lede, presentator van Het Klokhuis, NTR SchoolTV en diverse programma’s op Zapp.

Je bent voortdurend omringd door dingen die je niet kunt zien omdat ze voor het blote oog te snel gaan of juist te langzaam. Of omdat ze voor ons te klein of geheel onzichtbaar zijn. Mysteries of the Unseen World, een fascinerende grootbeeldfilm voor iedereen vanaf acht jaar, laat ons dat zien wat we normaal niet kunnen waarnemen hoewel het zich vlak voor onze ogen afspeelt.

Een paar voorbeelden
– Te snel: Weet je wat er met een regendruppel gebeurt als die in het water landt? Gaat bliksem alleen van boven naar beneden of ook van beneden naar boven? Door de beelden van hogesnelheidscamera’s vertraagd af te spelen krijgen we antwoord op die vragen. En we zien hoe een libelle vliegt, een hagedis over het water rent, de aanval van een ratelslang en het ploffen van popcorn.
– Te traag: Door de beelden van time-lapse fotografie versneld af te spelen zien we hoe planten naar het licht groeien en hoe schimmels en slijm naar voedsel zoeken. Wat door traagheid onzichtbaar was, kunnen we zo wel waarnemen.
– Te klein: Een elektronenmicroscoop kan tot een miljoen keer vergroten en zo zien we opeens van dichtbij bizarre of juist prachtige dingen zoals het oog van een fruitvlieg, de huid van een haai, de vlo op een kat, een stengel van een tomatenplant of een eierschaal. Op je huid, in je navel, op je stinkvoeten zitten miljoenen bacteriën. Nu krijg je ze te zien.
– Onzichtbaar: Hoe zou de wereld eruit zien als een mens kon zien als een röntgenapparaat? Er zijn miljoenen lichtgolven, slechts een fractie daarvan is zichtbaar voor een mens. Hoe is het om de geavanceerde ogen van een bij te kijken en zo nectar te vinden? Of zoals een mug de warmte op de menselijke huid te zien?

Op het 840 m² grote koepelscherm van Omniversum is Mysteries of the Unseen World een visueel verbluffende ervaring, die de kijkers de adem beneemt over een ‘verborgen’ wereld. Een wereld die bestaat in de lucht die we inademen, op en in onze lichamen en alle gebeurtenissen die zich voortdurend om ons heen afspelen. Mysteries of the Unseen World – een productie van National Geographic – is een fascinerende grootbeeldfilm voor kinderen en volwassenen van regisseur Louie Schwartzberg en producenten Jini Durr en Lisa Truitt.

Meer informatie over onder andere de film:
Mysteries of the Unseen World: trailer, website, beeldmateriaal
Weekend van de Wetenschap: website
Maurice Lede: website

Mysteries of the Unseen World, Omniversum, koepelscherm, Weekend van de Wetenschap, film

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.