Natuur/milieu

Monsterspinnen: het is weer de tijd van het jaar

Monsterspinnen
Monsterspinnen! Het is weer de tijd

Spinnen. Ze doen me echt niets. Meestal dan.
Ook grote exemplaren laat ik rustig over mijn hand lopen. Maar dan moet ik wel weten dat ze er zijn.
“Monsterspinnen” die er ineens zitten terwijl ik nog diep in dromenland ben, ja, daar schrik ik van.

Gistermorgen hadden we de eerste spin. In het toilet dus.
Manlief zat erop.
Hij houdt dus echt niet van spinnen (zacht uitgedrukt).
Het was me een joekel! Ik pakte dus een groot theeglas waar hij nauwelijks in paste.

Vanmorgen zat ik rustig op het toilet, om 5 uur nota bene, en op de deurpost zat het tweede uit de kluiten gewassen exemplaar. Nog groter dan die van gisteren. Dus een extra breed glas gepakt en dit voorzichtig over hem heen geschoven. Een recept eronder en hij kon geen kant meer op.
Ze kunnen namelijk razendsnel “de benen nemen” en manlief hoeft ze niet te zien.

Monsterspinnen
Het lichaam is zo’n 1,5 cm. maar de poten bijna 5 cm….

Voordat ik hem weer de vrijheid gaf dacht ik “ik maak een kiekje van hem”. Want natuurlijk zijn het geen monsterspinnen en ook totaal niet gevaarlijk, al zijn ze echt erg groot.
Al zou je het niet zeggen, het zijn zelfs gewone huisspinnen!

Ze komen in en rond het huis voor maar in deze tijd zie je ze. De reden is, dat het de paartijd is. Mannetjes komen tevoorschijn op zoek naar een vrouwtje. Vooral in de nacht zijn ze actief, wat waarschijnlijk de reden is, dat ik hem vanmorgen vroeg tegenkwam.

Huisspinnen zijn trechterspinnen. Als je in je tuin (of balkon, balkonkast, schuur) kijkt, is er zelfs kans dat je er een ziet: zo’n weg is prachtig te zien. Het lijkt op een trechter, waar in de “koker” de spin zich verbergt.
Bijten doet een trechterspin nauwelijks, alleen als hij zich bedreigd voelt. En zelfs dan komt hij bijna nooit door onze huid heen.

Please follow and like us:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.