Stadsnieuws

Menselijke ketting voor behoud Valkenboskerk

Valkenboskerk
Markante Valkenboskerk met de menselijke ketting

De Valkenboskerk.
Deze kerk wordt al sinds 2013 niet meer gebruikt voor kerkdiensten.
Maar het is wel degelijk een heel markant gebouw op de hoek van de Loosduinsekade en de Zuiderparklaan.
De Protestantse Gemeente Den Haag, eigenaar van de kerk, heeft echter de opbrengsten van de verkoop van het pand nodig voor het handhaven van andere kerken. Daarom werd een nieuw bestemmingsplan bedacht: de kerk slopen en er woningen bouwen.
De buurtbewoners zijn het daar totaal niet mee eens.

Een nieuw bestemmingsplan voorziet in een appartementencomplex (met 52 appartementen ) van tien verdiepingen hoog, dat zal verrijzen op de plek van de kerk.
Een doorn in het oog van het ‘Actiecomité ‘Valkenbos Blijft’. De kerk is relatief laag. Op de toren na. Het appartementencomplex van maar liefst 35 meter hoog is beduidend hoger dan de Valkenboskerk. Een “geel monster” werd het door een van de actievoerders genoemd die de venijnige kou trotseerde om mee te kunnen doen met de menselijke ketting.
Zij had 10 jaar geleden haar huis gekocht en genoot van het uitzicht. Ze zag er tegenop tegen muren te moeten kijken. Sommige bewoners zullen door het nieuwe gebouw helemaal geen zonlicht meer zien in hun huis…

Valkenboskerk
Acticomité had zelfs een spandoek meegenomen

Het actiecomité had een alternatief plan voor sloop bedacht, maar dit werd door wethouder Wijsmuller afgewezen. Het was niet haalbaar volgens hem (en de huidige eigenaar).
Het actiecomité liet het hier niet bij zitten en bedacht opnieuw een plan om de Valkenboskerk te behouden.

Daarom werd vanmiddag de Valkenboskerk letterlijk omarmd door de buurtbewoners. Door middel van een menselijke ketting willen zij het statige pand proberen te redden.
Er werden ook flyers uitgedeeld om vooral op donderdag 1 februari naar de Raadszaal te komen in het IJspaleis.
Dan zal de Commissie een besluit nemen over het behoud van de kerk of toch sloop en de gevreesde bouw van het appartementencomplex.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.