Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Mars der Beschaving in Den HaagDe Mars der Beschaving (een protestmars tegen de bezuinigingen van het kabinet op cultuur, maar ook op zaken als gezondheidszorg en onderwijs), die vrijdagochtend op Terschelling begon, arriveerde rond kwart voor drie afgelopen nacht in Den Haag. Het laatste stukje zou vandaag plaatsvinden; van de Hofvijver naar het Malieveld, waar een grote cultuurmanifestatie plaatsvond.
Het Haags Historisch Museum had haar deuren voor de lopers opgengezet vandaag voor pleisters en een toiletbezoek en dergelijke; een mooie geste vond ik!
Om twaalf uur vanmiddag werd een lunch aan het schelpenpad langs de Hofvijver georganiseerd voor de wandelaars van de Mars der Beschaving (het cultuurprotest). Een mooi gezicht; Jantje met een bord in zijn hand die wijst naar de Kamer….
Lange tafels stonden in lange rijen gereed voor de demonstranten.
Veel lopers
en sympathisanten waren bijeen gekomen om tegenover het torentje van Rutte hun protest te laten zien en horen.
Langs de tafels, speelde een pianist.
Ook lag een ponton in de Hofvijver, waar een orkest speelde.
Tijdens de maaltijd waren er diverse sprekers, waaronder Jetta Kleinsma.
Zij was het totaal niet eens met de bezuinigingen op cultuur en is bang dat deze zullen leiden tot een ”ander Nederland” waarin talent niet meer wordt uitgedaagd en gekoesterd. Ze vond de toon die door verantwoordelijk staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) en premier Mark Rutte beledigend en koud.
Om 13.00 uur werd gestart met het laatste stukje van de Mars der Beschaving, die liep vanaf de Hofvijver naar het Malieveld, waar vandaag in de snikhete zon het cultuurprotest werd gehouden. Langs het Malieveld stonden gelukkig wel mensen klaar de actievoerders in te sneren met zonnebrand….
Een prachtig gezicht vond ik de grote trompetten die aan motoren van gefabriceerd, waarmee een groep mensen door het publiek liep, ronkend en met muziek werd ruim baan voor deze actievoerders gemaakt.
Op het Malieveld waren volgens de organisatie maar liefst zo’n 7000 tot 10.000 mensen bijeengekomen.
Een grote groep was op een speciale manier samengesteld en hield borden vast die van bovenaf een tekst liet zien.
Het was onderdeel van de gezamenlijke acties en een flashmob in de vorm van een Card Stunt genoemd.
Jammer genoeg stond ik op de grond en kon alleen de borden zelf zien…

Helaas bleek de M.E. vandaag charges te hebben uitgevoerd nadat actievoerders veel kabaal hadden gemaakt tijdens het debat. De Politie en M.E. dreven demonstranten weg van het Plein, waarbij enkele actievoerders werden aangehouden.Please follow and like us:

2 reacties

 • Ferry

  Erg overdreven de term ” mars der beschaving “… Kom op zeg , dan vond ik dat de demo verleden week aangaande het persoonsgebonden budget meer aanspraak op die aanhef had.
  Of de maatregelen tan aanzien van de sosiale werkplaatsen waar de meest kwetsbaren hun dagbesteding en zelfrespect aan ontlenen.
  Bovenal ,muziek ,toneel en dans zal er altijd blijven , zeker aan de basis.
  Voor je op het podium van parkpop staat was er altijd al dat achteraf zaaltje in de buurt waar het begon.
  Low budget en mede daardoor het artistieke opstuwend.

 • Bas

  Erg overdreven Ferry.

  Stel ik heb een kantoorbaan van 9/5 kom ik thuis bij vrouw en kinders en kan ik lekker de hele avond gezellig zitten doen thuis. Ik heb veel geld omdat ik veel verdien met mijn baan.

  Maar als je het in je hebt om muzikant te zijn (of acteur enz..) dan werk je niet van 9/5. dan werk je eerder van 9/11. Je bent dan de hele dag bezig met oefenen, repeteren, vergaderen, onderzoeken en optreden. DAn kom je niet gezellig thuis om bij vrouw en kinders te zitten. Je kunt alleen maar optreden gesubsidieerde plekken omdat er gewoonweg niets anders is. Je werkt je helemaal de blubber voor een zakcentje.

  Waarom je dan geen kantoorbaan neemt? Dat is niet leuk. De hele dag achter een bureau zitten? BAH. Je hebt misschien meer vrije tijd of meer geld maar wat is het beste? elke dag zitten van wat doe ik hier of altijd doen wat je leuk vind?

  Ik heb de mars der beschavind gelopen. veel mensen raken werkloos omdat er muziekscholen dicht gaan (die moeten weer een uitkering en dat kost samen meer dan als je de scholen open laat) en waar moeten wij nu gaan werken? niemand kan meer betalen als je een optreden geeft, je krijgt geen geld meer omdat je dan ‘vrijwillig’ optreed, kan huis niet meer betalen en ga zo maar kom je in de ww (of hoe dat dan ook heet) krijg je zo weinig dat je niets meer kunt.
  kost nog meer geld voor de overheid. Ze hebben alleen zichzelf ermee. Maar daar komen ze nog wel achter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.