Gezondheid,  Koningshuis

Manifest Hoofdzaken aan Koningin Máxima aangeboden

Manifest Hoofdzaken
Koningin Máxima heeft het Manifest Hoofdzaken in ontvangst genomen.

Lang geleden werd je als je mentaal iets mankeerde “weggestopt”. Psychiatrische inrichtingen waren geen pretje. Ook als je bijvoorbeeld epilepsie had betekende vaak het einde van je “gewone” leven. Want óf je was gek, óf je was bezeten door de duivel. Volgens je omgeving dan.
Gelukkig denkt men nu anders. Helaas is de weg naar herstel nog niet vanzelfsprekend. Vandaag werd het Manifest Hoofdzaken aangeboden aan Koningin Máxima.
Mijns inziens een mooi begin aandacht te geven aan aandoeningen waarbij de hersenen betrokken zijn en geld te genereren onderzoek te verrichten.

Koningin Máxima
Koningin Máxima arriveert bij de schitterende Remise

Het Manifest Hoofdzaken is een initiatief van de Hersenstichting, MIND en ZonMw waarin zij pleiten voor het opzetten van een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor hersen- en/of psychische gezondheid. Het doel is om samenwerking te bevorderen tussen disciplines als psychiatrie, psychologie en neurologie voor een betere kwaliteit van onderzoek en zorg.

 In Nederland heeft een op de vier mensen een hersen- en/of psychische aandoening. Het gaat om psychische stoornissen, niet aangeboren hersenletsel, chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals dementie, slaapstoornissen en hersenaandoeningen als een geestelijke handicap die in het eerste levensjaar tot uiting komen.

Manifest Hoofdzaken
Prof. dr. Hennekam spreekt


De aandoeningen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen en hun naaste omgeving. Daarnaast is twintig procent van alle jaarlijkse sterfgevallen in Nederland gerelateerd aan een ernstige hersenaandoening.
De behandelmogelijkheden voor patiënten zijn beperkt. Dit komt mede door gebrek aan medische onderbouwing.
De zorgkosten bedragen jaarlijks ruim 25 miljard euro. Dat is meer dan een kwart van alle zorgkosten in Nederland. De verwachting is dat deze verder gaan stijgen (RIVM-onderzoek 2017 in opdracht van de Hersenstichting).

Manifest Hoofdzaken
Tim Akkerman speelt tussen de bedrijven door.

Dat de zorgkosten zullen stijgen komt onder meer omdat verwacht wordt dat er meer ouderen zullen komen. Dus ook meer mensen die zullen dementeren. Ook wordt verwacht dat meer mensen de ziekte van Parkinson krijgen en meer mensen depressief zullen raken.
Dan Is er nu natuurlijk ook sprake van een groeiend aantal mensen met lange termijn problemen door COVID-19 (long COVID), waarbij ook de hersenen een belangrijke rol spelen.

Manifest Hoofdzaken
Door middel van het leggen van puzzelstukken door de drie initiatiefnemers (Marjan ter Avest, Merel Heimens Visser en Jeroen Geurts), wordt het manifest opgebouwd. Na openen van het ontstane boek kan dit eruit worden gehaald.

Het belang van samenwerking van diverse disciplines is groot aldus de samenwerkende instanties. Het spreken van “dezelfde taal”. Maar ook belangrijk is een betere kennis van risicofactoren en vroege alarmsignalen om te voorkomen dat iemand een ziekte krijgt (of ernstig ziek wordt). En zo zijn er nog veel meer zaken waar het manifest aandacht voor vraagt.

Persoonlijk hoop ik dat de samenwerking lukt en zij geld weten te genereren via fondsen en de overheid. Ik geloof dat via juiste onderzoeken in diverse disciplines meer kan worden bereikt dan als alleen één deskundige wordt geraadpleegd.
Niet elke aandoening is te verhelpen met een pilletje. Maar veel ziektes zijn wel degelijk leefbaar. Mede door samenwerking.
Kijk hier op de site voor veel meer informatie.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.