Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Little Amal komt naar Den Haag

Little Amal
Little Amal in Folkestone (UK)
Fotocredits: Justin Sutcliffe

Ze is 10 jaar oud en reist helemaal alleen van de Turks-Syrische grens naar Europa. Ze legt 8.000 kilometer af. Te voet, op zoek naar haar moeder. Haar naam is Little Amal. Het nieuwe cultuurhuis Amare heeft Amal uitgenodigd voor een verblijf in Den Haag. Het bezoek van het spraakmakende internationale kunstproject Little Amal laat zien wat Amare voor Den Haag wil zijn: een open huis dat door kunst alle culturen van de stad verbindt. Van 15 t/m 21 november is Amal een speciale gast in de stad. Want juist Den Haag, de stad van Vrede en Recht, mag niet ontbreken in de bijzondere reis die Little Amal maakt.


Little Amal is een metershoge pop en verbeeldt een vluchtelingenmeisje. Ze is bedacht en gemaakt door het fameuze gezelschap Handspring Puppet Company uit Zuid-Afrika en de Britse Good Chance Theatre Company, om aandacht te vragen voor de miljoenen kinderen die geen thuis hebben, die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld, met hun familie of -zoals Amal- alleen. Na een ongelofelijke reis langs 70 Europese cultuursteden is Amal op 3 november aangekomen in Manchester, Engeland. Met haar bezoek aan Den Haag begint Little Amal aan het volgende deel van haar leven.

Little Amal in Den Haag
Amare heeft Little Amal uitgenodigd voor een verblijf in Den Haag van 15 t/m 21 november en ontvangt haar als speciale gast voor de officiële opening van het gebouw tijdens het Open Festival in Amare op 19, 20 en 21 november.

Amare
Prachtige zaal in Amare tijdens concert met nieuwe dirigent.

Regisseur Amir Nizar Zuabi zegt hierover: “Na het immense welkom dat Little Amal heeft ontvangen van zoveel duizenden mensen tijdens de 8.000 kilometer van The Walk, is haar bezoek aan Den Haag – stad van Vrede en Recht – een belangrijke volgende stap in de nieuwe reis en het nieuwe leven van Little Amal. Nu Amare zelf aan een nieuwe reis en een nieuw leven begint, is het terecht dat Amal dit nieuwe huis voor cultuur opent en verwelkomt.”

Het programma
De opening van Amare en het verblijf van Amal in Den Haag wordt geregisseerd door theatermaker Ira Judkovskaja, zij kwam op vijftienjarige leeftijd naar Nederland als Joodse vluchteling en is voormalig artistiek directeur van Tryater. In Den Haag ontdekt Little Amal hoe kinderen in Nederland leven, hoe zij met elkaar omgaan en hoe het is om te wonen in de internationale stad van Vrede en Recht. Amal start haar bezoek in Madurodam, waar ze in een oogopslag kennismaakt met Nederland. In een sfeervol verlicht park wordt zij feestelijk welkom geheten door kinderen uit Den Haag. Later in de week bezoekt zij onder meer het Vredespaleis en is ze te gast bij de lokale Cultuurankers en het Open festival van Amare. Veel van de programmaonderdelen zijn openbaar en gratis te bezoeken. Het gehele overzicht staat op amare.nl/littleamal.

Little Amal
Links directeur Jan Zoet tijdens overdracht cultuurpaleis Amare (Archieffoto)

Meer over Little Amal
Little Amal heeft door haar open uitstraling en het overtuigende poppenspel van haar bespelers vele mensen, van hoogwaardigheidsbekleders als de paus en Yotam Ottolengi tot honderdduizenden met heel verschillende achtergronden geraakt. De aanwezigheid van haar vraagt aandacht voor migratie en vluchtelingenproblematiek, maar ook wijst zij op de verbinding en hoop die kunst kan brengen. Amare is vereerd om haar te mogen ontvangen.

Directeur Jan Zoet: “Met het Open Festival willen we de toon zetten voor wat Amare in de komende jaren wil zijn: een open huis dat door kunst alle culturen van de stad verbindt. Dat doen we samen met collega instellingen in de stad, kunstenaars en iedereen die gelooft in verbinding en solidariteit. Het bezoek van Little Amal onderstreept dit. Amal is een ontroerend kunstwerk van internationale allure dat de harten raakt van iedereen die haar ziet. Tegelijkertijd is het een direct pleidooi om jonge vluchtelingen hoop en een toekomst te bieden.”

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.