Diversen

Lichtverschijnselen aan de dag en nachthemel

Lichtverschijnselen
Een gedeeltelijke Halo om de zon, ik vind dat prachtige lichtverschijnselen

Naast de prachtige komeet van vannacht, heb ik vandaag en een paar weken geleden ook nog een paar prachtige lichtverschijnselen gezien.
Ik blijf dus nog even bij de hemel. Het past lekker bij mijn vorige blog.

Vandaag was ik in de tuin om de was op te hangen en keek omhoog.
Eigenlijk keek ik de hele dag al omhoog, want de sluierbewolking leek me erg hoog te zijn. Vliegtuigen die op grote hoogte overvlogen zag ik heel groot en duidelijk. Soms zie je dan iets bijzonders als de zon schijnt, namelijk een halo. Zo ook vandaag.

Lichtverschijnselen
hier zie je de halo nogmaals: de zon is nu niet op de foto

Deze foto’s zijn met een compact camera gemaakt: ik durf mijn andere camera niet te gebruiken met het felle zonlicht. Niet zo best te richten op zo’n felle lichtbron.
Halo’s worden veroorzaakt wanneer het zon (- of maan) licht door een ijle nevel van ijskristallen schijnt, die zich op grote hoogte bevindt. Op de eerste foto zie je, hoe de halo zich om de zon bevindt evenals de sluierbewolking. Waar de bewolking dikker is, zie je de halo niet doorgaan: daar kan de “regenboog” niet worden waargenomen.
Eigenlijk hoopte ik vandaag op een volledige ring zoals in 2014, maar het bleef een gedeeltelijke. Toch leuk!

Lichtverschijnselen
Lichtende nachtwolken in juni

Nog meer lichtverschijnselen.
De lichtende nachtwolken.
Nog steeds zijn deze steeds waarneembaar!
Op Twitter heb ik veel foto’s voorbij zien komen met zowel de komeet Neowise als lichtende nachtwolken.
Zo prachtig….
Zelf heb ik ze nog even gezien in juni. Niet heel duidelijk, maar ik ga ook echt te vroeg naar bed (en slapen) om mooie beelden te kunnen maken. Ik geniet wel van de prachtige foto’s van anderen: ik zet mijn wekker er echt niet meer voor 🙂

Wie Neowise wil zien: het kan nog wel een paar weken, maar de komeet wordt wel steeds minder duidelijk. Is het helder vannacht adviseer ik je om echt erop uit te gaan hem te zien: het is een belevenis!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.