Dierenleed,  Stadsnieuws

Levende kerststal in IJspaleis

We zijn nu in de periode voor de Kerst.
Veel huizen worden getransformeerd tot ware lichtpaleizen, en overal zie je prachtige versieringen om ook de kerstsfeer te benadrukken.
Vaak is daar ook een kerststal bij.
Zo ook in het IJspaleis.
Afgelopen vrijdag werd daar zelfs voor de elfde keer een levende kerststal geopend.
Dak- en thuisloze mensen staan daar tot vrijdag verkleed als Jozef, Maria, de herders en drie Koningen, en levende dieren lopen in en kleine ruimte rond; een ezel, kameel en geiten.

Om een uur opende (Groen Links) wethouder Van Alphen deze kerststal nadat het Haags Dagorkest (een orkest dat bestaat uit gepensioneerde mensen) een openingsconcert had gegeven.
Ik vond dat een prachtig gezicht; er waren veel jonge kinderen bij die dansten op de maat van het koper; schitterend!

In de toespraak die Van Alphen gaf, benadrukte hij het feit dat er in Den Haag veel te weinig opvang was voor dak- en thuislozen; als ik het me goed herinner moesten er nog 560 plaatsen komen. Deze zouden in de komende jaren gerealiseerd worden was afgesproken. Laten we het hopen; het is toch vreselijk dat ze in koude nachten op straat moeten bivakkeren omdat er geen ruimte voor hun is?
Daarna gingen de bijbelse figuren de kerststal in om zich te laten fotograferen.

De kerststal op zich vind ik een heel goed idee; mensen worden met het feit op hun neus gedrukt, dat er voor iemand geen plaats was/is. De kerstgedachte wordt duidelijk benadrukt. In deze tijd, waarin de IK erg centraal staat mag dat best!
Dat er levende dieren worden gebruikt stuit mij tegen de borst. Natuurlijk worden die goed verzorgd, maar zo’n grote kameel op zo’n klein plekje? Zoveel dieren in zo’n kleine ruimte?
Ik vind dat dat niet mag, en zeker van iemand die lijsttrekker is van Groen Links had ik wel wat anders verwacht.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.