Kunst/Cultuur

Letterkundig Museum eert Joost Zwagerman

 Joost Zwagerman
Archieffoto Joost Zwagerman

Naar aanleiding van zijn plotselinge overlijden brengt het Letterkundig Museum in Den Haag een kleine hommage aan Joost Zwagerman (1963-2015). Zwagerman overleed dinsdag 8 september op 51-jarige leeftijd.

Het museum put voor het kleine eerbetoon aan Zwagerman uit het omvangrijke literaire archief, dat hij eerder dit jaar aan het museum schonk. Dit bestaat uit onder meer vele persoonlijke foto’s, dagboeknotities en handschriften, veelal in verschillende versies: onder andere de romans Gimmick!, Vals licht en Chaos en rumoer. Ook vele brieven van o.a. collega-schrijvers, politici en kunstenaars – onder wie Martin Bril, Peter Buwalda, Jessica Durlacher, Bret Easton Ellis, Pim Fortuyn, Ronald Giphart, Theo van Gogh,  A.F.Th. van der Heijden en Norman Mailer – maken deel uit van het archief. Ontroerend zijn de kindertekeningen en afleveringen van de Zwagergids, een handgeschreven en geïllustreerd eenmanstijdschrift dat Zwagerman maakte toen hij circa dertien jaar oud was.

In de Nationale Schrijversgalerij hangt permanent het portret dat Peter Klashorst in 1995 van Zwagerman maakte.

Enkele van de vele hoogtepunten uit zijn archief zijn vanaf morgen te zien in een kleine tentoonstelling. De expositie valt in een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit. Kijk voor meer informatie op www.letterkundigmuseum.nl

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.