Politiek

Van Engelshoven op het matje geroepen

Van Engelshoven
Archieffoto Van Engelshoven

De oppositiepartijen GroenLinks en Groep de Mos / Ouderen Partij zijn niet te spreken over het optreden van wethouder Van Engelshoven tijdens de Ben Pauw Lezing afgelopen dinsdag in Hotel Corona. Zij zette daar vrijwilligers van bewonersorganisaties weg als ‘wijkbaronnen’.

“Dit is een schoffering van al die vrijwilligers van buurtorganisaties die dag en nacht in touw zijn voor hun wijk. Wij eisen dat de wethouder excuses maakt richting de vrijwilligers die wij als stad juist zouden moeten koesteren,” aldus de fractievoorzitters Richard de Mos (Groep de Mos) en Inge Vianen (GroenLinks). Deze oproep wordt gesteund door de voorzitter van Wijkberaad Heesterbuurt, Harry Zuidersma, die in een brief richting wethouder Van Engelshoven fijntjes laat weten welke inzet buurtorganisaties tonen.

Wijk/buurtorganisaties hebben het sinds de invoering van de nieuwe regels omtrent subsidiering zwaar.
Veel organisaties hebben inmiddels de handdoek in de ring gegooid, ook Wijkeraad Vrederust waar ik werkzaam was. De reden kan je hier lezen. Vrijwilligerswerk is leuk, maar moet niet een bijna volledige baan zijn. Door de regelgeving is het dat wel geworden en motivatie was ver te zoeken. De beslissing was moeilijk, want er is een soort verantwoordelijkheidsgevoel ontstaan naar je wijk, om deze velig en leefbaar te maken/houden.
De opmerking van wethouder Van Engelshoven raakte mij dan ook diep. Want een buurtorganisatie is het hart van een wijk.

Sinds Wijkberaad Vrederust is gestopt, heb ik aan diverse partijen gevraagd toch op de hoogte van diverse zaken gehouden te worden, om de wijk te kunnen informeren.
Neem bijvoorbeeld de nieuwbouw aan de Goudsmidsgaarde, de bouw van de brug en ga zo maar door.
Helaas, informatie krijg ik niet meer, dus wat ik neerzet, is via kijken of andere wegen.
Een buurtorganisatie kan opkomen, ingrijpen waar noodzakelijk en een spreekbuis zijn voor wijkbewoners. Soms vraag ik me wel eens voorzichtig af, of dit een reden is, dat de gemeenteraad wijkorganisaties liever ziet gaan dan komen….
Er zijn nu dus vragen gesteld aan Van Engelshoven. Lees hieronder (Ik ben benieuwd naar de beantwoording!)

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stellen de leden De Mos (Groep de Mos / Ouderen Partij) en Vianen (GroenLinks) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:

1) Bent u bekend met het bericht ‘Wethouder van Engelshoven haalt uit naar wijkbaronnen van bewonersorganisaties’?

2) Wat vindt u van het feit dat een wethouder zich zo laatdunkend uitlaat over al die vrijwilligers van buurtorganisaties die dag en nacht in touw zijn voor hun wijk?

3) Heeft u de bereidheid om excuses te eisen van de wethouder en er voor te zorgen dat zij haar schoffering van ‘wijkbaronnen’ richting al die vrijwilligers terugneemt?

Please follow and like us:

6 reacties

 • Ineke Dijkstra

  Jouw artikel is me uit het hart gegrepen. Bewonersorganisaties doen veel, heel veel voor hun wijk en staan op de bres voor de belangen van bewoners. Ik weet uit ervaring dat sommige vrijwilligers er 20 tot 25 uur in de week hieraan besteden. Kan ik ergens lezen wat er precies gezegd is tijdens de Ben Pauw lezing?

 • Jos Muller

  te triest voor woorden hoe zij weer de vrijwilligers schoffeert. Eerst met haar kortingen en nu een medsteek na.

 • Wim F. Abbenhuis

  Ik kopieer graag mijn eerdere reactie op Facebook:

  Het gedrag en de uitspraken van deze dame zijn te schandalig voor woorden. Ik heb haar in de afgelopen jaren nog nooit in Segbroek gezien behalve met dat rondtrekkend circus van drie jaar terug. Als u mij en mijn collega-bestuurders baronnen noemt, dan vergeet u voor het gemak maar even de uren die we (gratis, in tegenstelling tot u) in de leefbaarheid van onze wijken steken. Om maar niet te spreken van de administratieve werkzaamheden die we verzetten zonder er een euro voor te krijgen. Ik snap niet dat u populair doen met een lezing belangrijk genoeg vindt om daarmee vele vrijwilligers te schofferen.
  Misschien moet u eens aan de stadsdeeldirecteur vragen wat er zou gebeuren wanneer de “baronnen” er morgen het bijltje bij neer zouden gooien.

 • Frans

  Van Engelshoven lijkt steeds meer op een PvdA “mol” in D666 vermomming.
  Het ligt niet aan de bewonersorganisaties want die worden geterroriseerd door die door Jetta Klijnsma opgericht welzijnsstasie.
  Die PvdA is er mee begonnen om die bewonersorganisaties om zeep te helpen.
  En het is die leeglopende Haagse PvdA, met nu al 3 weggelopen dissidenten (wie volgt?) die juist een bedreiging vormt voor die bewonersorganisaties
  Want de Haagse PvdA heeft nu gedreigd zich weer te gaan bemoeien met de bewonersorganisaties, terwijl ze niks doet aan de terreur van die door henzelf opgerichte welzijnsstasi. Die (welzijns)bende van vier, die al jaren geleden ontmanteld had moeten worden. En eigenlijk nooit opgericht had mogen worden.

  Albert-Jan Pomper, de voorzitter van het noodlijdende PvdA clubje:
  ‘We hebben een ambitieus plan om de partij weer op de kaart te zetten. We willen veel meer verbinding zoeken met de stad en de organisaties waar we traditioneel ook goede banden mee hádden(?), wijkverenigingen, buurtorganisaties, patiëntenzorgverenigingen, de FNV. En daar gaan we met dit sterke bestuur ook mee verder. We moeten echt meer de stad in. En ons ook bezinnen op de vraag ‘wat is sociaal-democratische progressieve politiek’.
  “We willen veel meer verbinding zoeken met de stad en de organisaties waar we traditioneel ook goede banden mee hádden: wijkverenigingen, buurtorganisaties”

  Volledig de weg kwijt. Op naar de 0 zetels.
  Goede banden hádden. Inderdaad hádden. 15 jaar geleden misschien.
  Die snappen echt niet wat er aan frustraties en ingehouden woede speelt bij die bewonersorganisaties, die dat rode gevaar liever kwijt dan rijk zijn met hun “Bende van Vier”.
  De Bende van Vier is de benaming voor een groep van organisaties die de meeste welzijnstaken in Den Haag naar zich toe wist te trekken vanaf maart 2002 tot heden. De door partijleidster Jetta Klijnsma opgerichte Haagse “welzijnsstasi” was een groep van radicale nieuwkomers in het welzijnslandschap in Den Haag. (Deze groep werd ook wel de Kerngroep van het grote graaien genoemd).
  Het illustere kwartet bestaat uit Boog, Voor, Mooi en Zebra, die die verleden jaar weer “goed” waren voor 48 miljoen aan honderden (deel)subsidies volgens het openbaar subsidieregister. Terwijl de jaren ervoor het om 40 en 44 miljoen ging. En dat ondanks de door het college opgelegde bezuiniging van 7,7% hun budget wél verhoogd werd. Wie het nog begrijpt mag zijn vinger opsteken.
  De bende van vier verzette zich fel tegen de meer pragmatische koers van D66 en het CDA die na de val van de PvdA (2010) werd ingezet.
  Algemeen wordt overigens aangenomen dat de nieuwe wethouder (Karsten Klein CDA) nèt op tijd had ingegrepen, want er werden aanwijzingen gevonden dat de Bende van Vier op korte termijn een complete machtsovername had gepland met de hulp van de op te heffen Haagse Koepel waarvan de subsidie in 2012 stopgezet zou worden. Die uit het niets geschapen Koepel parasiteerde al veel te lang op het daardoor gekorte budget van de bewonersorganisaties (bo’s) en die wisten een coupé te voorkomen door aan te dringen op het herstel van de situatie voordat die Bende van Vier er als een soort bestuurslaag tussen werd geschoven.
  Veel plannen van de bo’s werden gekaapt door de Bende van Vier, die het dan als een eigen project presenteerde en de daarbij behorende financiering claimde. Ook werden de “dissidente” bo’s die zich niet wensten te voegen naar de structuur van die Bende van Vier monddood gemaakt door hen de nodige middelen te onthouden. (Van al dat geld, 40-48 miljoen, ziet geen bewonersorganisatie iets. Die mogen blij zijn als de huur betaald kan worden en verder mogen ze het zelf uitzoeken.) Vooral het feit dat de gemeente Den Haag zich voor het karretje van de Bende van Vier liet spannen en de bo’s ook niet echt serieus namen kwam de verstandhouding niet ten goede.
  Vanwege de aanhoudende kritiek groeide bij de gemeente Den Haag het besef dat die “welzijnsstasi” in zijn geheel ontmanteld diende te worden, maar werd daar tot nu toe nog geen beleid voor ontwikkeld, omdat er nog een PvdA stoorzender aanwezig is in de vorm van Rabin Baldewsingh. Het is gissen naar de redenen waarom hij die vier nog steeds de hand boven het hoofd houdt. Hoewel er wel een vermoeden is.
  Maar de verwachting is wel, dat ook deze geldverslindende, niets toevoegende regent het veld dient te ruimen. Jammer dat die 3 PvdA dissidenten hem niet gelijk mee konden nemen.
  Dat de gemeente Den Haag de bo’s ook niet echt serieus namen kwam de verstandhouding niet ten goede. En nu nog niet.
  Het motto ‘Meedoen’ van het Haagse college van burgemeester en wethouders komt maar moeilijk van de grond. Het stadsbestuur slaagt er niet in om een dialoog met de burgers in de stad te starten. Het is verworden tot de Partij van de Academici die niks meer heeft met de gewone burger.
  Misschien eerst maar eens dat oud zeer oplossen want het schofferen van bewonersorganisaties duurt al jaren.
  //www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/1991196/2009/04/18/Burger-kan-maar-moeilijk-meedoen.dhtml

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.