Historie,  Koningshuis

Koningin bij jubileumsymposium Oorlogsgravenstichting in VredespaleisKoningin Beatrix was vandaag aanwezig bij het jubileumsymposium van de Oorlogsgravenstichting in het Vredespaleis te Den Haag. Zij werd bij aankomst welkom geheten door Robert Croll, president van de Oorlogsgravenstichting.
Tijdens dit symposium stond de betekenis van een oorlogsgraf en het belang daarvan voor de samenleving centraal.
Het thema was: “VRIJHEID WERELDWIJD”. Het beste pleidooi voor vrede is een oorlogsgraf. Vrijheid en vrede hebben een hoge prijs.”
Robert Croll overhandigde Koningin Beatrix een herdenkingspostzegel.

De Oorlogsgravenstichting is in 1946 opgericht met als doel de aanleg, inrichting, verzorging en de instandhouding van het Nederlandse oorlogsgraf (circa 50.000) wereldwijd en het onderhouden van de circa 10.000 in Nederland verspreid liggende geallieerde oorlogsgraven. Daarnaast houdt de Stichting de nagedachtenis in ere van landgenoten van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is. De namen van deze ruim 130.000 Nederlanders staan vermeld in gedenkboeken die zijn samengesteld door de Oorlogsgravenstichting.
De Oorlogsgravenstichting verstrekt informatie over de eigen werkzaamheden in het binnen- en buitenland en verzorgt op aanvraag specifieke (historische) gegevens over oorlogsslachtoffers. Voor nabestaanden van oorlogsslachtoffers organiseert de Stichting pelgrimsreizen en verzorgt bloemleggingen op oorlogsgraven.
De vorig jaar afgesloten missie in Afghanistan kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven. Voor 13 van deze slachtoffers heeft de Oorlogsgravenstichting het graf ingericht. Op die manier wordt troost aan de nabestaanden geboden en de slachtoffers geëerd.
De Koningin is beschermvrouwe van de Oorlogsgravenstichting.
Een persoonlijke noot
Soms baal ik vreselijk van foto’s, zoals die van gisteren gemaakt tijdens het bezoek van prinses Laurentien aan de International School of the Hague. Zo veel kansen daar een mooi beeld te maken, maar helaas zo weinig van terecht gekomen.
Vandaag was ik heel gelukkig; de kansen om een foto te maken waren (zeker voor mij) bijna nihil maar ik was zeer tevreden met het resultaat.
Het leek me ook niet echt een wonder; gisteren zou Prins Claus 85 jaar zijn geworden. Om dan geconfronteerd te worden met pers, zeker met een dergelijk symposium, is hard. De Koningin leek er ook weinig zin in te hebben. Toch heb ik veel respect zo hartelijk zij was naar onder andere dhr. Robert Croll. Terecht; ook ik onderschrijf deze stichting van harte. Vrijheid en gedenken horen samen, zoals ik al zo vaak schreef. Tijdens het korte introductiefilmpje werd ook duidelijk hoe belangrijk het is voor nabestaanden te weten waar hun geliefde ligt en dat er een herdenkingsplaats is.

De Oorlogsgravenstichting en Madurodam
Ik vind het dan ook jammer, dat Madurodam na verzoek van de Oorlogsgravenstichting geen miniatuurbegraafplaats wil hebben in hun ‘stad’. Het wil een ‘miniatuurstadje met een glimlach’ blijven. Ergens typisch, want ook Madurodam heeft een link naar de oorlog; het is vernoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich in de meidagen van 1940 onderscheidde als officier en later als verzetsstrijder. HIj overleed in 1945 op 28-jarige leeftijd in concentratiekamp Dachau.
Beide stichtingen beogen een goed doel.
Robert Croll vertelde mij dat hij het niet zou opgeven. Hij zou pas met goede argumenten tevreden zijn; het argument een stad met een glimlach was dat niet voor hem. Hij nodigde ze dan ook van harte uit dit met een kop koffie te besrpreken. Boos is hij niet; al betreurt hij de beslissing ten zeerste.
‘Het zou toch raar zijn als we continu met een glimlach op ons gezicht zouden lopen? Hij zou veranderen in een grimas’ aldus dhr. Croll.
Inderdaad; pas als je verdriet kent, kan je echt blij zijn.
Een traan en een lach; ze horen beiden bij het leven.Please follow and like us:

Eén reactie

  • Paul K

    Ik dacht dat Madurodam een verkleind spiegelbeeld van Nederland is.
    Daarbij horen de leuke dingen en ook de minder leuke, de dingen die een glimlach op je gezicht brengen en de dingen die je weemoedig of zelfs verdrietig kunnen maken.
    Net zoals je al zei, dat hoort bij het leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.