Knalgele halsbandparkiet op pindanetje

Een paar weken terug hing ik de was op.
Het typische geluid van halsbandparkieten leidde me af. Ik keek naar buiten en wist niet wat ik zag.
Een knalgele halsbandparkiet!
Nog nooit eerder had ik een halsbandparkiet in deze kleur waargenomen.
Al heel erg lang zag ik deze vogels.
Eind jaren 80 van de vorige eeuw zagen mijn man en ik ze nestelen in de hoge beuken in Overvoorde.
Hun aantal nam rap toe.
Toen we verhuisden van Moerwijk naar Vrederust zag ik een grote groep van deze vogels samen overnachten op een plek vlak bij De Uithof.
Het viel me toen op, dat er niet alleen groene waren, maar ook met een blauwe tint.
Helaas heeft hoogstwaarschijnlijk het vuurwerk ze weggejaagd. Ik denk dat ook deze groep van zo’n 800 vogels langs de snelweg naar Voorburg zijn gegaan waar ze toen veelvuldig overnachtten.

Halsbandparkieten slapen buiten het broedseizoen namelijk gemeenschappelijk.
In Den Haag zijn nu de bekende plekken bij de Hofvijver en het Voorhout. Al moet ik bekennen, dat ik hun huidige plek niet weet.
Afijn: nu dus een knalgele halsbandparkiet.
Ik denk dat deze papegaaiachtige ook ontsnapt is uit een voliere, want deze kleur is toch echt zo gekweekt.
De “originele” vogels zijn knalgroen en komen uit tropisch Afrika en Zuid-Azië. Ze werden ooit naar Europa gehaald als volièrevogel. In de loop der jaren is een aantal van deze vogels ontsnapt of vrijgelaten. Zij bleken goed te aarden in West-Europa, konden zich vermenigvuldigen tot vele tienduizenden exemplaren en hebben zich ondertussen als exoot gevestigd (bron Wikipedia).
Eén reactie
Maurits Burgers
Bijzonder, zo’n geel exemplaar. In het Zuiderpark heb ik een paar keer een blauwige halsbandparkiet gezien, maar een gele nooit.
De aantallen van de hbp-tjes zijn sinds 2014 landelijk verdubbelt van 10.000 tot meer dan 20.000. In Den Haag huist een kwart van de populatie, zo rond de 5.000 exemplaren.
De roestplaatsen waar de afgelopen 2 jaar geteld is zijn bij Politiebureau Laak, de Conradkade, het HMC Westeinde, de Hofplaats en de Raamweg. Verder weet ik nog van winterse slaapplaatsen in Rijswijk, Voorburg en Leidschendam, waarmee de totale groothaagse populatie op dik 6000 vogels komt.
Heel veel informatie is te lezen in het rapport van SOVON; Parkieten in Nederland in de winter van 2021/22 Verslag van slaapplaatstellingen. Je kunt het hier als PDF downloaden:
//pub.sovon.nl/pub/publicatie/20498