Koningshuis,  Mens/Maatschappij

Jubileumcongres Handicap + studie met prinses Laurentien in Madurodam




Het is bijna ongelooflijk, maar ook ik heb er ook hinder van gehad; een opleiding volgen met een handicap. In “mijn tijd” was dat gewoon helaas pindakaas. Je moest gewoon voldoen aan de eisen van een studie of je viel buiten de boot.
Tegenwoordig is dat gelukkig veranderd; ook met een handicap of liever gezegd functiebeperking kan je studeren.
Toch valt in het HBO bijna een kwart van de eerstejaarsstudenten met een functiebeperking  uit en op de universiteit gaat het om 12%.
Bijna 60.000 studenten met een functiebeperking ervaren belemmeringen tijdens hun studie.
De toegankelijkheid van het hoger onderwijs staat daarmee onder druk voor deze aanzienlijke groep studenten.
Tijdens een bijeenkomst in Madurodam op 11 oktober spraken studenten, onderwijsprofessionals en politici over studeren met een handicap.
Deze bijeenkomst was de afsluiting van een expertisereeks die het expertisecentrum handicap + studie organiseerde in het kader van haar 65-jarig bestaan*).
Beschermvrouwe H.K.H prinses Laurentien was één van de sprekers.






Na het welkomstwoord van prinses Laurentien was een forumdiscussie onder leiding van Katinka Baehr. Het forum bestond onder andere uit: Mark Harbers (Tweede Kamerlid VVD), Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid PvdA), Willemijn Zwart (bestuurslid ISO) en Stefan van Galen  (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie). Naar aanleiding van 3 stellingen werd er onderling, maar ook met het publiek (dat grotendeels zelf ook eeen beperking had of kinderen met een beperking) gediscussieerd.

Wat ik erg proefde, was dat onderwijsinstellingen leerlingen meer zouden moeten begeleiden en coachen. Zowel in stageplaatsen, als in mogelijkheden en middelen om met hun beperking de opleiding (zonder al teveel energie te moeten verdoen om hun recht te halen) te kunnen volgen.




Na deze discussie volgde het moment waarop de nieuwe website van handicap + studie door H. K. H. Prinses Laurentien, samen met de burgemeester van Madurodam Piebe Koster, officieel werd gelanceerd door samen een rode knop in te drukken.




Hierna verliet de prinses Madurodam weer.




De middag zelf was nog niet afgelopen; na de lunch volgde nog een aantal lezingen; helaas kon ik deze niet meer meemaken.
Toch veel wijzer geworden; ongeacht je beperking; als je in staat bent te leren, dan is er veel mogelijk!

*) Op 8 juni 1945 werd het Nederlands Studenten Sanatorium opgericht, het huidige expertisecentrum handicap + studie met koningin Juliana als beschermvrouwe.
In 1949 werd de eerste steen voor het sanatorium gelegd.
Honderden studenten met tuberculose verbleven lange tijd in het sanatorium om er te kuren en te studeren.
Het sanatorium in Laren met 86 bedden ontving jaarlijks de opbrengsten van Madurodam.
Het was dan ook de grootste inkomstenbron van het Nedlerlands Studenten Sanatorium.
Daarom was het ook wel heel bijzonder dat het jubileumcongres juist in Madurodam plaatsvond!
(Overigens Madurodam schenkt nog steeds aan goede doelen. De doelstelling van het Madurodam Steunfonds is het verlenen van steun en bijstand in de ruimste zin des woords aan instellingen die een maatschappelijk, cultureel of charitatief belang beogen, in het bijzonder ten bate van jongeren).

Please follow and like us:

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.