Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Jos Brink Prijs voor COC-vrijwilligersIn een volle zaal van de Koninklijke Schouwburg werd gisteren, aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homofobie 17 mei, de uitreiking van de Jos Brink Prijs gehouden. De reden is 17 mei 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten schrapte.


De jury, bestaand uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Claudia de Breij, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf, maakte de uiteindelijke winnaar uit de drie genomineerden te weten het COC, Vereniging Orpheus en Boris Dittrich bekend.
De uiteindelijke winnaar, de vrijwilligers van het COC ontving de staatsprijs uit handen van Marja van Bijsterveldt die bestond uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.
COC-voorzitter Vera Bergkamp was zichtbaar enorm blij met de prijs en gaf aan, dat het werk ten aanzien van homo-emancipatie nog lang niet klaar is in Nederland. Zolang mensen nog voor hun geaardheid worden uitgescholden of worden gediscrimineerd of zelfs niet (meer) ‘uit de kast durven komen’, is er nog veel werk te verzetten.
Een groot deel van het geldbedrag zal worden besteed in Oeganda waar homoseksuele mensen worden gedood als bekend wordt dat zij een andere geaardheid hebben.


Ahmed Marcouch kreeg de eerste officiële Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie. Minister Marja van Bijsterveldt (OCW) reikte de prijzen uit.
Ook waren er diverse optredens, waaronder van Simone Kleinsma.

De Jos Brink Prijs wordt eens in de twee jaar uitgekeerd. Hij is bestemd voor groepen of instellingen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen (LHBT).
Bijzonder was, dat ook de echtgenoot van de overleden Jos Brink, namelijk Frank Sanders, aanwezig was.

De jury was vooral enthousiast over de tomeloze inzet van de COC-vrijwilligers in de afgelopen tientallen jaren. „Hun werk heeft in hoge mate bijgedragen aan de verbetering van de sociale acceptatie van LHBT’s in Nederland. Over Marcouch zegt de jury dat ze onder de indruk is van de moed en durf waarmee Marcouch de homo-emanciaptie bespreekbaar maakt, zowel op lokaal als landelijk niveau.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.