Mens/Maatschappij

Jaar van het Konijn: Chinees Nieuwjaar

Jaar van het Konijn
De groepsfoto van de VIPS tijdens de viering van het Jaar van het Konijn

Op 22 januari vieren mensen uit China, maar ook uit Korea en Vietnam Nieuwjaar. Ben je geboren in 1963, 1975, 1987, 1999 of 2011, dan ben jij volgens de Chinese horoscoop een Konijn. Maar, wat betekent dat?

Vanaf 22 januari 2023 (vandaag dus) start het Chinese nieuwjaar. En als jij dacht dit in één nachtje te vieren, dan heb je het bij het verkeerde eind. Dit nieuwjaar wordt ruim twee weken – vijftien dagen om precies te zijn – gevierd. Tijdens deze dagen wordt er een eerbetoon gebracht aan tradities van het verleden en familie.

De Chinese dierenriem baseert zich op geboortejaren. Een cyclus in de Chinese horoscoop duurt twaalf jaar en elk jaar is gekoppeld aan een dier. De volgorde is als volgt: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.
Het Konijn staat in China symbool voor hoop, vrede, rust, geduld en geluk. Niet verkeerd lijkt mij in de situatie waarin de wereld nu verkeert toch?

Jaar van het Konijn
Tijdens de landelijke viering van het Nieuwjaar het Jaar van het Konijn waren veel artiesten te zien.

Afijn: de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar vond ook dit jaar weer plaats in Den Haag. In het Atrium van het stadhuis.
De openingsceremonie miste ik omdat ik te sloom was in de ochtend.
Niet erg dacht ik, want bij voorgaande vieringen waren er vaak nog leeuwen- en drakendansen in “China Town” na afloop.
Het was dood- en doodstil…

Jaar van het Konijn
Een groot Konijn bij de ingang van het Atrium

Om half één was de openingsceremonie al afgelopen, en alleen het podiumprogramma ving aan. Leuk te zien hoor! Maar ik kwam voor de leeuwen en draken.
Gelukkig stonden in de hal een aantal stands met onder andere prachtige kalligrafie en schilderkunstenaars en een mevrouw die op een snaarinstrument speelde.
Zelf heb ik me laten “vereeuwigen bij het Konijn dat bij de ingang stond, want ook ik ben geboren in het Jaar van het Konijn.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.