Mens/Maatschappij

Internationale Vrouwendag en Aletta Jacobs

Internationale Vrouwendag
Vlnr: Angelique Schipper, burgemeester Krikke, en Jale Celen

Sterke vrouwen maken samen een sterke stad

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Op een blog als de mijne hoort daar natuurlijk een stukje over. Natuurlijk, omdat ik een vrouw ben.
Omdat ik nu vind, dat vrouwenrechten belangrijk zijn. Lang is ervoor gestreden en wij moeten ervoor waken, dat deze rechten ons niet ontnomen worden. En dat we deze ons niet mogen laten ontnemen.

Internationale Vrouwendag
Tussendoor muziek

Nog steeds is het zo, dat vrouwen in dezelfde beroepen soms niet identiek betaald worden. Ook zijn er minder vrouwen in hogere functies dan mannen. Internationale Vrouwendag heeft dus nog steeds, ook in Nederland, zinvol te vieren.
Ja, ik schrijf vieren, want er is wel degelijk veel te vieren dank zij voorvechters van onze emancipatie. Een vrouw waar ik dan direct aan moet denken is Aletta Jacobs.

Als jong meisje werd ik opgevoed met streng Christelijke waarden en normen. In Efeziërs staat: “Vrouwen, erken het gezag van uw man als dat van de Heer, want een man is het hoofd van zijn vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk, het lichaam dat hij gered heeft. En zoals de kerk het gezag van Christus erkent, zo moeten vrouwen in ieder opzicht het gezag van hun man erkennen.”
Ik wist eigenlijk dus niet anders, dan dat ik mannen hoorde te gehoorzamen, dat mannen eigenlijk meer waard waren.

Internationale Vrouwendag
Rollenspel van Aletta Jacobs

Op de Middelbare school was er een klasgenootje dat een spreekbeurt had. Zij had het over Aletta Jacobs.
Helemaal perplex stond ik. Een vrouw uit de 19e eeuw, die nota bene toen de kans kreeg aan de universiteit te studeren door een briefje te schrijven aan minister Thorbecke. Aletta werd uiteindelijk de eerste vrouw die de universiteit afrondde en arts werd.
Maar, dit was niet alles. Mede dank zij Aletta Jacobs hebben vrouwen nu actief en passief stemrecht.

Op dat moment besefte ik, dat een vrouw helemaal niet “minder waard” was, maar dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven. Dat jij bepaalt wat je wilt en doet. Of je nu man of vrouw bent.

Internationale Vrouwendag
Er wordt actief meegedaan met het rollenspel

Dus toen ik las, dat er een viering van de Internationale Vrouwendag was met een voorstelling ‘Aletta Jacobs, Viering 100 jaar Kiesrecht’, kon ik niet anders dan hiernaar toe gaan. Ik kwam in een drukke zaal in de prachtige Juliana Plaza (in de voormalige Julianakerk) waar deze dag werd gevierd met onder andere muziek. Daarna kwam Angelique Schipper op die in rolmodellen  Aletta Jacobs speelde en hoe het kiesrecht maar ook de democratie de afgelopen 100 jaar (want zo lang mogen vrouwen nu stemmen) is ontstaan mét de belangrijke figuren die daarvoor verantwoordelijk waren (zoals de Koning en Thorbecke).

Internationale Vrouwendag
Burgemeester Krikke wordt door Angelique Schipper voorgesteld voordat de burgemeester haar toespraak houdt

Ook burgemeester Krikke sprak iedereen toe. Als burgemeester van Den Haag is zij een rolmodel voor deze tijd. Zij is immers één van de twee vrouwelijke burgemeesters van de 10 grootste gemeenten in Nederland.

Ook is zij, zoals iedereen wel weet, een groot “fan” van deze feministe. Maar zij is ook onder de indruk van alle “powervrouwen” van nu. Wat je ook bent, wat je ook doet “U wilt meer maken van uw leven. Praat met elkaar en ontwikkel jezelf. Maar doe het samen”.

Deze viering was georganiseerd door Jale Celen van Juliana Plaza Den Haag
Een prachtige film van dit evenement kan je hier zien bij Haagse Dingen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.