Mens/Maatschappij

Internationale Dag voor Mensen met een Beperking

Internationale Dag voor Mensen met een Beperking

De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking’ (International Day of Persons with Disabilities).
Deze dag is door de VN bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

Het is vreemd, maar nergens maar dan ook nergens ben ik dit vandaag tegengekomen. Goed, ik moet ook wel bekennen dat ik het internet daar ook niet echt op heb afgestruind.
Maar in deze tijd, waarin er juist veel aandacht is vanuit de politiek om iedereen, ook mensen met een handicap, meer kansen te geven vind ik dat een gemiste kans.

Veel mensen met een beperking lopen nog steeds tegen hindernissen aan.
Gelukkig komen er steeds vaker oplossingen, zoals bij bijvoorbeeld concerten, waar mensen in een rolstoel op speciale podia terecht kunnen.
Liften, waar voorheen alleen een trap of roltrap aanwezig was in winkels of bedrijven.
Aangepast werk (hoewel soms mondjesmaat). Sport, op klein niveau en zelfs op topsportniveau (zoals de paralympische Spelen. De eerste foto is dan ook van paralympische volleyballer Elvira Stinissen). Hulpmiddelen en ga zo maar door.

Helaas is vaak een handicap niet direct aan de buitenkant zichtbaar. Onzichtbaar ziek: hoe veel mensen zijn dat wel niet?
Niet alleen omstandigheden voor mensen met een handicap zouden moeten veranderen. Ook de mentaliteit. Want hoe vaak lopen mensen tegen onbegrip aan.
Persoonlijk vind ik dat nog erger dan het feit dat niet alles is aangepast. Dat ik soms fysiek een deur nauwelijks open krijg, ach, lukt het niet, vraag ik wel hulp.
Maar als ik iets niet kan en merk dat er achter mijn rug gekletst wordt, vind ik dat veel erger dan geconfronteerd te worden met mijn beperking. Dat doet pijn en je moet wel sterk in je schoenen staan om niet in je schulp te kruipen.

Deze Internationale Dag voor Mensen met een Beperking is dus belangrijk. Zowel om tot oplossingen te komen, als om tot een mentaliteitsverandering te komen. Ik merk dat dit niet alleen voor mij geldt. Begrip is zo belangrijk bij een beperking…
Hieronder nog een stukje geschiedenis.
Bron: Beleven.org.

In oktober 1992 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, tijdens de speciale plenaire zitting een resolutie goed waarin werd verklaard dat 3 december van ieder jaar voortaan tot de ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking’ werd uitgeroepen.

Gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1948) zijn vervolgens in december 1993 de “Standaardregels ter bevordering van gelijke kansen voor gehandicapten” (Standard Rules) aangenomen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.