Natuur/milieu

Insectenhotel is af

Het insectenhotel

 

Iedereen weet, ik ben gek op de natuur.
Dus ook op insecten. Het zijn zulke nuttige dieren, ook in je eigen tuin.
De laatste jaren gaat het, mede door gebruik van insecticiden, erg slecht met de bijen. Omdat ik ze erg graag zie (buiten natuurlijk vlinders, lieveheersbeestjes en vele andere insecten) wilde ik een insectenhotel in mijn tuin plaatsen, waar onder andere de bijen eitjes kunnen leggen en andere insecten kunnen schuilen. Vandaag was hij eindelijk af. Dit was ook één van de redenen dat het even erg rustig was op mijn blog, want het was een heel karwei.


 

Het begin is er

 

Het begon met een antiek keukenkastje, waar men vroeger de kruiden in deed.
Dit gebruikten we niet meer, dus heb ik het zo goed en zo kwaad als ik kon geschuurd, en geschikt gemaakt.
In natuurgebied De Uithof lag riet, wat ik op maat heb geknipt en bij een tuincentrum bamboe van diverse afmetingen gekocht en ook deze op maat gezaagd.
Achter het gaas liggen een boel dennenappels, waar diverse nuttige insecten (zoals oorwurmen) kunnen schuilen.

 

Zwaar werk dat boren

 

Ook in de Uithof heb ik een boomstronk gevonden, die mijn man op maat heeft gezaagd en ik gaten in heb geboord van diverse afmetingen.
De bedoeling is dat daar solitaite wespen en bijen (evenals in het riet en de bamboe) eitjes gaan leggen. De gaten zijn niet volledig door het hout heen: nadat het eitje is gelegd, sluiten ze het af, waarna de larve groeit en als deze volgroeid is eruit vliegt.
Dit kostte overigens wel een boor: het hout was zo hard!

 

Ruimte voor de vlinders, bedekt met mos

 

Achter het plaatje hout dat je hierboven ziet zijn vertikale gleuven gezaagd, waar vlinders kunnen schuilen of misschien zelfs overwinteren. Zacht mos en wat takjes beschermen ze enigszins. Voor vlinders moeten de gleuven vertikaal.
Hierna is de bovenkant met een dakbedekking beschermd tegen inregenen en de zijkant voor de sier met schors afgezet.
Hij hangt nu prachtig tegen de muur. Ik hoop dat het de bijen zal aantrekken!

Please follow and like us:

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.