Mens/Maatschappij,  Wijknieuws

Iftardiner tijdens Ramadan
Tijdens de Ramadan organiseerde het jong – oud project Vrederust (nog in het kader van “Er is Ruimte voor uw Idee”) een Iftardiner tijdens de Ramadan op vrijdag 3 september.
De zon, bepalend voor het eind van de vastendag, ging later onder waardoor de aanvang pas om 19.30 was.Eerst hield dhr. E. Mouttahid (op de foto links, voorzitter wijkberaad Vrederust en voorzitter moskee Annour) een welkomstwoord waarna Imam A. Ahboud (op de foto boven) uitleg gaf over de betekenis en achtergronden van de Ramadan.

Hieronder een korte en en zeker niet volledige uitleg wat werd verteld.
Belangrijk is, dat je in de samenleving iets moet betekenen, nuttig bent; het leven is eindig, vandaar dat tijdens het vasten je je geest zuivert.
Met vasten geef je aandacht aan je ziel; het is niet typisch iets wat alleen bij het Moslim geloof hoort; ook andere geloven hebben perioden waarbij het vasten centraal staat of in het verleden stond, al verschilt de wijze waarop.
Vasten is ook gezond voor het lichaam; veel ziekten zouden erdoor worden genezen.
Door het vasten geef je je geest een soort pauze die nodig is. In deze periode denk je aan je naasten, aan armen, die soms zelfs hun hele leven honger lijden. Het geld geven aan de minder bedeelden staat dan ook in deze periode mede centraal.
In je leven doe je goede en slechte daden; mensen maken fouten. In deze vastenmaand worden de zonden net als de dorst die je dan letterlijk hebt, figuurlijk verdroogd.
Natuurlijk zijn bijvoorbeeld zieken, zwangeren en mensen die medicijnen nodig hebben vrijgesteld van de vastenmaand. Is het mogelijk, dan mogen ze de dagen waarop ze niet hebben kunnen meedoen later inhalen. Is dat helemaal niet mogelijk, dan wordt een financiële bijdrage gevraagd voor een goed doel.

Na deze uitleg was er gelegenheid om te bidden, waarna er heerlijk eten werd geserveerd; vanzelfsprekend de dadels, maar ook zoete vijgen, zoete snacks en kippensoep.
Zowel jong als oud genoten van de maaltijd.

Meer foto’s? Klik hier.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Ferry

    Staat je wiegje in een moslim gezin , ja dan is er de ramadan.
    Ben je “heiden” .. dan is er niets , behalve dan dat je de vrijheid hebt (365 dagen per jaar maar liefst) te denken aan mensen die het minder hebben en er ook naar te handelen … ieder op zijn eigen wijze.
    Mij lijkt de Imam Ahboud best een vriendelijke man , met goede ideën hoe je sociaal met elkaar omgaat , maar mijns inziens zou hij dat even goed zijn zonder bijbel of koran of wat dan ook.

  • SirCumSized

    In het recente verleden (zo’n dertig jaren geleden) werd er onder katholieken maar ook onder sommige protestanten gewoon gevast de 40 dagen voor Pasen maar deze traditie is door de jaren heen gewoon verwaterd. Of zou het verdwenen zijn door de introductie van de diëten in de jaren zestig/zeventig?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.