Mens/Maatschappij,  Politiek

Herdenking Tibetaanse opstandEen blog met heel veel foto’s; zoals jullie wellicht weten, grijpt de positie van de Tibetanen mij erg aan.

Vandaag werd door diverse Tibet-organisaties in Den Haag de Tibetaanse volksopstand herdacht die 52 jaar geleden begon tegen de Chinese bezetting en onderdrukking van het land.
Gevraagd werd om steun aan de regering.

Om 13.00 uur werd op het Plein een manifestatie georganiseerd waar diverse mensen het publiek toespraken, waaronder Harry van Bommel (SP).
Harry van Bommel heeft zich altijd sterk ingezet voor de positie van deze onderdrukte bevolkingsgroep en doet dat nog steeds.

Na het oplaten van witte ballonnen, waar op velen kaartjes met teksten en stickers waren geplakt, volgde een solidariteitsmars naar de Chinese Ambassade.


De Tibetaanse volksopstand begon op 10 maart 1959 in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, maar werd bloedig neergeslagen door het Chinese Volksbevrijdingsleger.
De Dalai Lama vluchtte het land uit naar India en duizenden Tibetanen volgden hem in ballingschap. Sindsdien zetelt de Tibetaanse regering in India.
Als gevolg van de bezetting hebben duizenden Tibetanen hun leven verloren. De Tibetanen vormen door de enorme toestroom van Chinezen naar Tibet inmiddels een minderheid in eigen land. Ze worden gediscrimineerd, economisch gemarginaliseerd en hebben geen vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Nog steeds  riskeren Tibetanen gevangenschap en marteling wanneer ze hun steun uitdrukken aan de Dalai Lama.

Vandaag maakte de Dalai Lama, die ik in 2009 mocht zien, bekend dat hij wil aftreden als politiek leider, om plaats te maken voor een democratisch gekozen leider. Wel blijft hij aan als spiritueel leider.

Hieronder in chronologische volgorde een reeks foto’s van de manifestatie.Een monnik zong op het podium een gebed, waarnaar eerbiedig werd geluisterd.

Uiterst links de monnik.Stickers worden op de ballonnen geplakt.

Ballonnen worden opgelaten.Vreedzame mars begint.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.