Mens/Maatschappij,  Politiek

Herdenking onafhankelijkheid West PapoeaVandaag precies 50 jaar geleden, beloofde Nederland de Papoea’s naar hun onafhankelijkheid te begeleiden. Op het Plein in Den Haag was een manifestatie georganiseerd om Nederland te wijzen op haar ereplicht, aangezien nog steeds vele mensen het slachtoffer worden in de strijd voor vrijheid.
Zowel de Nederlandse vlag als die van
Papoea met de eigen volksliederen werd gehesen en er werden toespraken gehouden en toneelspellen uitgevoerd.
Ondanks de stromende regen, was het behoorlijk druk.
Ook Harry van Bommel liet zich niet door de regen afschrikken. Onder zijn paraplu vandaan maakte hij diverse foto’s (die ik maar even voor hem vasthield toen fotograferen niet meer lukte voor hem door de drukte van alle persfotografen die voor ieders neus gingen staan)
Op 1 december 1961 kreeg kreeg het land een eigen vlag ‘de Morgenster vlag’ en en eigen volkslied ‘Hai tanahku Papua’.

Na het vertrek van de Nederlanders en de overdracht aan de VN werd er een belofte gedaan voor een open en eerlijk referendum zodat de bevolking van West-Papoea kon kiezen voor een onafhankelijk West-Papoea of een voortzetting van de inlijving met Indonesië. Dit referendum, genaamd “The Act of Free Choice” was een groot schandaal. Slechts 1026 zorgvuldig uitgekozen West-Papoea’s werden ‘onder schot’ gedwongen voor een annexatie bij Indonesië. De VN en Nederland hebben omwille van de angst voor het oprukkend communisme en de economische belangen de uitslag van dit referendum rechtsgeldig verklaard. Nog steeds strijdt West-Papoea voor een nieuw en eerlijk referendum en daarmee voor onafhankelijkheid en vrijheid.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.