Natuur/milieu,  Stadsnieuws

Help de padden oversteken tijdens de paddentrek

Vrijwillige ‘klaar-overs’ gezocht door Dierenbescherming voor de paddentrek

paddentrek
Een vrijwilligster helpt de amfibieën oversteken tijdens de paddentrek

Dierenbescherming Regio Zuidwest is op zoek naar versterking van de werkgroep paddentrek. Ieder voorjaar, vanaf eind februari helpen vrijwillige klaar-overs op diverse locaties in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer duizenden amfibieën de verkeerswegen oversteken. De Dierenbescherming zorgt al bijna 20 jaar dat vele duizenden padden – maar ook kikkers en salamanders – na de winterslaap veilig hun paargebieden bereiken. Vrijwilligers die mee willen helpen kunnen zich aanmelden bij Dierenbescherming regio Zuidwest.
Dat dat hard nodig is merkte ik zelf in 2013.

Paddentrek
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. Dat is de plek waar ze meestal zelf als donderkopje zijn opgegroeid. Padden zetten hun eieren af in lange snoeren in het water. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De trek duurt gemiddeld zo’n 6 weken, maar ook dit hangt van het weer af.

Locaties
Veel padden moeten tijdens de voorjaarstrek drukke verkeerswegen oversteken. Omdat er zonder hulp duizenden dieren worden overreden, zetten de vrijwilligers van de werkgroep paddentrek de dieren met de hand de weg over. In 2017 hebben 400 vrijwilligers 1.086 padden, 1059 kikkers en 1.106 salamanders veilig naar de overkant van de weg geholpen.

In de omgeving Den Haag en Zoetermeer zoekt de Dierenbescherming vrijwilligers die gedurende de gehele paddentrek een vaste avond in de week beschikbaar zijn. Vanaf zonsondergang (rond 19.00 uur, zomertijd 20.00 uur) tot ongeveer 23:00 uur worden er dieren overgezet op de volgende locaties:

  • Dotterbloemlaan (Den Haag)
  • Laan van Poot (Den Haag)
  • Daal en Bergselaan (Den Haag)
  • Machiel Vrijenhoeklaan (Den Haag)
  • Wijndaelerduin (Den Haag)
  • Kwekerijweg (Den Haag)
  • Appelgaarde/Kastelenring (Leidschendam-Voorburg)
  • Park Leeuwenbergh (Leidschendam)
  • Tochtpad (Zoetermeer)
  • Zegwaartseweg t.h.v. Kangoeroepad (Zoetermeer)

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.