Historie

Hellelujah maakt indruk in Reinkenstraat

Hellelujah
Rabbijn Soetendorp met zijn vrouw tijdens herdenking Reinkenstraat waarbij een meisje indrukwekkend nummer Hellelujah zong

Hellelujah van Leonard Cohen.
Een nummer waarbij ik altijd een brok moet wegslikken. Zeker nu maakt het me erg emotioneel.
Hellelujah was ook het nummer, dat een meisje speelde bij een wel heel bijzondere herdenking op 23 maart. Het was die dag namelijk precies 80 jaar geleden dat in de Reinkenstraat 24 Joodse onderduikers werden weggevoerd naar Sobibor.

Hellelujah
Druk bezochte herdenking

In de etage boven de winkel in de Reinkenstraat 19 had mevrouw Sara Maria (‘Mies’) Walbeehm vanaf 1941 tot de fatale inval in de nacht van 22 op 23 maart 1943 meer dan tachtig mensen (met name joden) verborgen gehouden voor de Duitse bezetter. Met de hulp van onder andere Adriana Groen (die om niet op te vallen de boodschappen in een andere wijk deed) is het ‘Mies’ gelukt om een toevluchtsoord te creëren voor tientallen joodse medeburgers.

Na een tip van een verrader viel de Sicherheitsdienst de woning binnen. Alle onderduikers maar ook ‘Mies’ werden gearresteerd. Via doorgangskamp Westerbork belandden de onderduikers in het vernietigingskamp Sobibor in Polen, waar zij in de gaskamers terecht kwamen. ‘Mies’ werd vanuit de Scheveningse strafgevangenis overgebracht naar het strafkamp Vught. In augustus 1944 werd ze vrijgelaten. Op 2 maart 1948 vertelde zij haar verhaal aan medewerkers van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), waarbij zij de namen van de afgevoerde joden zonder één fout opnoemde.

Hellelujah
De plaquette met verscheurde boodschappenlijstjes

Op 22 maart 2002 werd een monument onthuld in de vorm van een plaquette.
De ontwerper Loek Bos liet zich leiden door het motief van het boodschappenbriefje. Het symboliseert namelijk de vergankelijkheid van het leven. Het leven van 24 medemensen, weggegooid als een boodschappenlijstje.

Elk jaar worden de mensen herdacht. Dit jaar, naast de Da Costaschool die het monument heeft geadopteerd, ook door burgemeester Van Zanen en Tamar en rabbijn Soetenburg (die een toespraak hield).
Een leerlinge van de Da Costaschool speelde op de cello en zong het nummer Hellelujah.
Een “secret chord”.

N.B.:
Tijdens het Bevrijdingsfestival is een mooi herdenkingsprogramma over de Reinkenstraat gemaakt. Lees hier voor meer info.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.