Mens/Maatschappij,  Muziek

Haagse rappers brengen actuele, persoonlijke verhalen

Haagse rappers
De Haagse rappers D.Chesron, Sherr, Erol Cenqiz
en Glodi Mbwete brengen in het programma Notes, Beats & Bars, begeleid door
de elektronische beats van Peter Oostinga en musici van het Residentie
Orkest

Haagse rappers brengen actuele, persoonlijke verhalen in Notes, Beats & Bars
Zondag 4 juni staan ze in PAARD, vrijdag 23 juni in Amare en in september op het Stadmakersfestival. De Haagse rappers D.Chesron, Sherr, Erol Cenqiz en Glodi Mbwete brengen in het programma Notes, Beats & Bars, begeleid door de elektronische beats van Peter Oostinga en musici van het Residentie Orkest, persoonlijke en actuele verhalen over mentale gezondheid, duurzaamheid, kinderarmoede en de menselijke maat.

Bij  Notes, Beats & Bars staat improvisatie centraal.
De muziek krijgt vorm tijdens jamsessies met rappers van het Haags HipHop Centrum en musici van het Residentie Orkest. Onder de artistieke leiding van jazzviolist en componist Tim Kliphuis worden muziek en tekst geschreven en uitgewerkt.
Het resultaat is een spannende uitwisseling tussen de twee muzikale werelden, rap en klassiek, op actuele thema’s die door de rappers worden ingebracht.

In de nieuwe editie van Notes, Beats & Bars vormen vier raps over de thema’s mentale gezondheid en stress bij jongeren, duurzaamheid, armoede vanuit het kind gezien en de menselijke maat samen één ‘Rapsodie’.
Tijdens de jamsessies met de rappers hebben de musici van het Residentie Orkest composities gemaakt die passen bij de thema’s. Zo zijn er fragmenten van Sjostakovitsj te horen bij het thema over stress en chaos in het hoofd en de melodie van De Moldau van Smetana bij het thema duurzaamheid.

De rappers: D.Chesron, Sherr, Erol Cenqiz & Glodi Mbwete, electronic beats: Peter Oostinga, musici Residentie Orkest: David Bellido Herrero/Gerard Spronk (viool), Jan Buizer (altviool), Tom van Lent (cello), Jasper Grijpink (basklarinet) & David Perez/Maarten Elzinga (trompet).

OPTREDENS
zo 4 juni, 20.15 uur in PAARD als voorprogramma bij Symphonic Junction:
Residentie Orkest ft. Roos Meijer
vr 23 juni in Amare tijdens Den Haag inspireert (georganiseerd door de Economic Board Den Haag & Gemeente Den Haag)
in september tijdens het Stadmakersfestival

Notes, Beats & Bars is een samenwerking met het Haags HipHop Centrum en onderdeel van SYMPHONY 2030, de maatschappelijke programmering van het Residentie Orkest.

Residentie Orkest Den Haag websiteInstagramFacebookYouTube

 

TOELICHTING BIJ DE THEMA’S
(Deze wilde ik niet weglaten bij het bericht: het verduidelijkt veel en is in mijn ogen erg belangrijk.)

Mentale gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal jongeren last heeft van faalangst, stress en depressie.
Een toenemend aantal jongeren heeft zelfs te maken met suïcidale gedachten. We zien de afgelopen jaren een verontrustende toename van problemen op het vlak van mentale gezondheid, problemen die ook steeds complexer worden. Prestatiedruk speelt hierbij een grote rol.
We moeten alles kunnen en overal bij zijn. Waarbij we onszelf vergeten.

Rapper D.Chesron (Arjan de Boer) heeft de tekst over stress en chaos in het hoofd vanuit eigen ervaring geschreven. Hij gebruikt het rappen als uitlaatklep om vervelende gedachtes en gevoelens van zich af te kunnen zetten. Hij ziet om zich heen dat steeds meer jongeren kampen met psychische problemen, maar de wachtlijsten voor goede zorg worden alleen maar langer.

Duurzaamheid
We leven in tijden van crisis. Energiecrisis, asielcrisis, huizencrisis, stikstofcrisis. De grootste crisis hebben we in dit rijtje nog niet eens
benoemd: de klimaatcrisis. Droogte, mislukte oogsten, tekort aan drinkwater, stormen, overstromingen, orkanen, hittegolven.
Een stijgende zeespiegel en afname van de biodiversiteit. De wereld overleeft het wel, wij niet.

Menselijke maat
Het terugbrengen van de menselijke maat in de manier waarop we onze samenleving hebben ingericht. Hoe kunnen we de systeemwereld van regels en richtlijnen weer menselijk maken? Hoe keren we processen waarin mensen verworden zijn tot zielloze productie-eenheden, en gaan we hen weer zien als individu?

Armoede
Kinderen die flauwvallen van de honger in Nederland. Het gebeurde niet lang geleden in Rotterdam, waar een elfjarige jongen in de klas onderuitging. Hij had al drie dagen niet gegeten, het geld was op.
Steeds meer gezinnen kampen met grote geldzorgen. Het zorgt voor stress, schaamte en gezondheidsproblemen.
We vertellen een verhaal vanuit het perspectief van een kind.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.