Stadsnieuws

Geen Nederlandse Hollandse Nieuwe meer volgend jaar

Wiron 5 vaart achter Wiron 6

 

Hoe bijzonder onder andere deze foto zou blijken te zijn kon ik tijdens Vlaggetjesdag dit jaar niet vermoeden.
De Wiron 5 en 6 waren de laatste Nederlandse schepen die nog op “Hollandse Nieuwe” visten voor de Scheveningse rederij Jaczon.
Tijdens Vlaggetjesdag kon ik het daarom niet nalaten een aantal foto’s te maken van hun start naar zee om de Nieuwe binnen te halen.


De Wiron 5 en 6 worden nu Brits. Twee iets oudere Britse trawlers (van Jaczon) worden uit de vaart genomen wegens de nieuwe strenge milieueisen ten aanzien van de koel- en vriesinstallaties en vervangen door de Wiron 5 en 6 (SCH 22 en SCH 23), gebouwd in 2002.
Omdat in de haringrijke Britse wateren gevist mag worden zijn de visserijmogelijkheden onder Britse vlag groter. Sinds de afloop van de maatjescampagne liggen de Wiron 5 en 6 namelijk werkloos in de haven.
Directeur Auke van de Kerk van rederij Jaczon spreekt op de website Visserijnieuws.nl van een “herschikking van de capaciteit”.
Zij zullen weer gaan varen als ze over 2 tot 4 weken onder Britse vlag zijn gebracht. De eigenaar blijft Schevenings, de bemanning is en blijft Katwijks, alleen de vlag is Brits en het opschrift SCH van Scheveningen maakt plaats voor PH van Plymouth.
Of het haringkaken nog doorgaat op deze schepen is de vraag.
Jammer….

Please follow and like us:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.