Mens/Maatschappij

Gandhi, vandaag 72 jaar geleden vermoord

Gandhi
Kleinzoon van Gandhi voor het standbeeld van zijn opa

Vandaag is de sterfdag van Gandhi.
In deze roerige tijden, ook in ons eigenland, vond ik het belangrijk er aandacht aan te besteden.
Hij is nog steeds voor miljoenen mensen in de wereld een belangrijke inspiratiebron om te denken, praten en handelen vanuit vredelievendheid en verbondenheid.
Ook spande hij zich in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe.

In 2009 had ik een heel bijzondere ontmoeting.
Op het Hobbemaplein staat een standbeeld van deze belangrijke man. ZIjn kleinzoon, Arun Gandhi, sloot in 2009 een bezoek aan Europa af in onze stad door middel van het leggen van bloemen bij het standbeeld.
De boodschap van vrede en verbondenheid wordt uitgedragen door hem, die een aantal jaren, tot aan de dood van Mathatma Gandhi, met zijn grootvader heeft samengewoond in India.
Ik mocht kort een vraag aan hem stellen en was benieuwd of hij, gezien de status quo op deze aarde zich niet af en toe machteloos voelde, wat hij ontkende. Hij antwoordde, vrij vertaald, “elke druppel heeft zin”.

Ook ik ben ervan overtuigd dat elke korrel zand een woestijn maakt, elke druppel onderdeel van de zee is.
Ik hoop, dat door middel van wat ik doe, ook ik een druppel mag zijn en mensen kan bewegen onderdeel te worden van de zee. Dat er ooit een geweldloze tijd zal aanbreken, waar mensen elkaar accepteren en respecteren. Ongeacht afkomst, geloof, geaardheid of herkomst.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.