Mens/Maatschappij

Arun Gandhi bezoekt Den Haag

 

 

 

Arun Gandhi (14 april 1934), kleinzoon van Mahatma Gandhi (1869–1948), sluit eind mei zijn bezoek aan Europa af met een vierdaagse toer door Nederland en België om zijn 75e verjaardag te vieren.

Mahatma Gandhi is nog steeds voor miljoenen mensen in de wereld een belangrijke inspiratiebron om te denken, praten en handelen vanuit vredelievendheid en verbondenheid.

Deze boodschap van vrede en verbondenheid wordt nu uitgedragen door Arun Gandhi, die een aantal jaren, tot aan de dood van Mathatma Gandhi, met zijn grootvader heeft samengewoond in India.

Om zijn ideeen werd zijn opa, Mahatma Ghandi in 1948 vermoord; tot het eind van zijn leven predikte hij geweldloze vrede.

 

Op 22 mei mocht ik getuige zijn van het bezoek van de kleinzoon van Ghandi.

Hij zou namelijk bloemen bij het standbeeld van zijn opa leggen op het Hobbemaplein in Den Haag.

Het heeft me enorm aangegrepen.

 

 

 

Eerst spraken wethouder Baldewsingh en de ambassadeur van India. Laatstgenoemde zei, dat je ofwel kiest voor geweld ofwel voor vrede; je kan niet het ene moment vreedzaam leven om het andere moment agressief te zijn. Wereldvrede is geen illusie; we kunnen het wel degelijk bewerkstelligen met zijn allen.

Een indrukwekkende toespraak. Helaas omdat het marktdag was, soms moeilijk te verstaan.

Daarna sprak de kleinzoon van Ghandi.

Hij had het over zaden die je plant. Je hoopt dat die zaadjes zich ontwikkelen tot een goede oogst. Door het zaaien en oogsten hoopt hij wereldvrede wereldwijd te bewerkstelligen.

Ik vroeg hem (ik kon hem even persoonlijk te woord staan) of hij gezien de status quo op deze aarde zich niet af en toe machteloos voelde, wat hij tegensprak. Vrij vertaald “elke druppel heeft zin”.

 

 

 

Hierna volgde een stille tocht door Den Haag. 

Helaas waren weinig mensen aanwezig; wel veel pers. Ik hoop dat de boodschappen zowel van Ghandi als de ambassadeur veel mensen zullen bereiken; eens moet wereldvrede op een vreedzame manier toch te bereiken zijn?

 

Please follow and like us:

5 reacties

  • admin

    @Ferry en Hannesz
    Bedankt! Aangepast. Ik heb wel eens de neiging cijfers en letters door elkaar te haspelen; erg storend hier…

  • alexandra

    Mooie foto’s! Jammer dat ik als ‘reporter’ (XL) hier niets over wist. Ik had het zeker mee willen maken. Hoe komt het nou dat er zo weinig publiek was? Ik weet zeker dat als dit bekend was geworden vele Transvalers waren toe gestroomd.Heb dit op //www.transvaalkwartier.nl geplaatst met bronvermelding. Bedankt en hartelijke groet, alexandra

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.