Politiek

Fractieleiders bezoeken informateur Ruud Lubbers
Vandaag bezochten de (waarnemend) fractievoorzitters van PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren de informateur Ruud Lubbers in het gebouw van de Eerste Kamer.
Veel belangstelling van de pers was er voor deze bezoeken; de drukte was groot, terwijl de bewaker belangstellenden resoluut op afstand hield.
Ruud Lubbers had als informateur een opdracht; probeer een meerderheidskabinet te vormen.
Deze opdracht is (nog) niet geslaagd; terecht dat er tegenstand kwam.
Alle fracties, op de SGP na, zijn tegen een kabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV. Ook ik denk, dat een minderheidskabinet geen wenselijke optie is; in de situatie waarin Nederland nu verkeert, past alleen een stabiel kabinet. Er zijn nog andere opties en deze zijn niet door Ruud Lubbers onderzocht.Voor en na hun gesprek deelden zowel Alexander Pechtold als

Job Cohen mede, dat zij het helemaal niet eens waren met deze optie.

Emile Roemer wil zelfs samen met Job Cohen en Femke Halsema een alternatief regeerakkoord schrijven en dat voorleggen aan de CDA-achterban om zo Mark Rutte de keus te geven tussen een kabinet van VVD met gedoogsteun van de PVV of een centrum-links kabinet.

Kunnen de VVD, CDA met gedoogsteun van PVV een stabiel kabinet worden? Het lijkt mij vrij sterk. De PVV heeft meer linkse ideeën dan de VVD, zal de VVD zijn beoogde bezuinigingen wel door kunnen voeren? De PVV krijgt veel macht zonder verantwoording; tenslotte, zij regeren niet “echt”, buiten het feit, dat de PVV in de Eerste Kamer (nog) niet vertegenwoordigd is. Wel zullen zij in staat zijn elk besluit te dwarsbomen; tenslotte zijn zij noodzakelijk voor een Kamermeerderheid bij elk besluit.
Het CDA lijkt nu al spijt van hun beslissing te hebben, als ik de krantenkoppen van het AD lees.

Morgen zal Ruud Lubbers met Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen opnieuw in gesprek gaan. Het zou mij niets verbazen, als de weg naar een nieuw kabinet nog lang is.

Please follow and like us:

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.