Kunst/Cultuur,  Politiek

Exit stadsdichter Harry Zevenbergen

Harry Zevenbergen
Met toch wel enige verbazing las ik hier in het AD/HC dat de stadsdichter Harry Zevenbergen tot en met mei 2009 mag blijven.
Daarna sluit voor hem het doek.
Althans, voor wat betreft de samenwerking als stadsdichter met de gemeente.
Ik quote het AD/HC: “Het college van b en w concludeert na twee jaar dat het initiatief is blijven steken in ‘sympathieke, ludieke en laagdrempelige activiteiten’ en ‘artistiek-inhoudelijk’ niet uit de verf is gekomen. Daarom was er volgens het college geen sprake van een echt stadsdichterschap, maar alleen van ‘activiteiten op het gebied van educatie en amusement’.
De gemeentelijke stadsdichter was tot toe Hagenaar Harry Zevenbergen (1964). AD Haagsche Courant heeft de gemeentelijke stadsdichter nooit erkend. De krant had in de persoon van Daan de Ligt al veel eerder zijn eigen stadsdichter aangesteld.”

Den Haag FM en Den Haag TV lieten de afgelopen twee jaar het werk van de stadsdichter wel zien en horen en gaven op die manier steun aan het initiatief.

Zelf begrijpt hij niets van het besluit. Ik quote Den Haag FM: 

“Volgens Zevenbergen was juist met de gemeente afgesproken om als stadsdichter de wijken in te trekken en Hagenaars kennis te laten maken met poëzie. De gedichten moesten dus niet alleen voor de elite geschikt zijn, stelt Zevenbergen. Volgens hem wordt ook in andere steden het stadsdichterschap zo ingevuld.
De stadsdichter is niet te spreken over de handelswijze van de gemeente. In maart van dit jaar was er volgens hem nog een positieve evaluatie op het stadhuis en kwam deze beslissing dan ook als een donderslag bij heldere hemel.
Groen Links in de Haagse gemeenteraad is ook verbaasd over de brief van het stadsbestuur en gaat de zaak aan de orde stellen.”
Na enig googelen kan ik dit overigens niet bevestigen noch ontkennen.


benoeming Harry ZevenbergenOp 29 april werd hij nog met veel bombarie door David Rietveld benoemd tijdens de Koninginnenach en werd hij aangesteld voor een periode voor 2 jaar, zo lees ik op de site van de gemeente Den Haag.  
Nu moet ik eerlijk bekennen, dat het werk van Daan de Ligt me veel meer aanspreekt dan dat van Harry Zevenbergen maar dat is een subjectief gegeven; een kwestie van smaak dus.

Ook een feit is, dat hij voor twee jaar is aangetrokken; dus wat dat betreft houdt de gemeente zich aan de afspraak.

Maar netjes kan ik het (zacht gezegd) niet noemen als er inderdaad na maart geen evaluatie meer is geweest en hij ervan uit kon gaan, dat het contract verlengd zou worden.

Ook vind ik het weer een verdere verschraling van “laagdrempelige cultuur”.

 

Afijn, dit zal vast verder vervolgd worden!

 

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.