Wijknieuws

Eurocinema wordt gesloopt

Wie kent “The Sound of Music” niet?

Ik denk dat menigeen deze film tenminste een keer heeft gezien.

Euro HouseIn de oude bioscoop “Eurocinema” op de Leyweg zag ik deze voor het eerst op “het grote doek”.

Ik denk dat de meeste Hagenaars deze film daar wel hebben gezien; hij is er volgens mij wel honderden keren vertoond.

 

In 1963 werd deze bioscoop door koningin Juliana geopend en menig ouder heeft daar met zijn kinderen spannende films (Ben Hur!) gezien; ook wij bezochten deze bioscoop regelmatig.

In 1987 sluit deze bioscoop haar deuren; het bezoekersaantal liep teveel terug. Lang heeft de speelgoedketen Bart Smit een dependance in dat pand gehad, tot hij in het vernieuwde winkelcentrum haar deuren opende. Eurocinema werd toen Euro House.

 

In 2006 was op tv een programma van de AVRO, getiteld “Ontwerpprijs 2006”.

Jonge architecten mochten op de plaats van de oude bioscoop een gebouw ontwerpen voor de huisvesting van jonge starters. Het ontwerp van de winnaar zou ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Lees ook op DSVDMK.

Lang hoorde ik daar niets van, dus ergens hoopte ik dat het niet zou doorgaan.

Helaas.

Op de gemeenteberichten lees ik, dat het college van B&W heeft ingestemd met aanpassing van het bestemmingsplan. Dat betekent, dat binnenkort met de hele procedure zal worden gestart.

Op dinsdag 27 november wordt in de Emmauskerk (Leyweg 930) om 19.30 uur een informatieavond gehouden om de wijzigingen toe te lichten. Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage van 13 november tot en met 24 december 2007. Gedurende deze periode is het mogelijk je “zienswijzen in te dienen” op het plan bij de gemeente.

 

Zoals de Leyweg eruit gaat zien, past Eurocinema er misschien niet meer in.

Toch vraag ik me dan af, waarom het gebouw niet gebruiken voor jonge kunstenaars/musici/artiesten, die in Den Haag zo weinig ruimte meer hebben? Door de sloop en herstructurering in de stad raken zij veel werkruimten/ateliers kwijt. Eurocinema is groot, wat ik me ervan herinner zou het een perfecte ruimte (hoge plafonds!) zijn en behoorlijk vrijstaand, waardoor kunstenaars anderen nauwelijks tot last zijn en vice versa.

Natuurlijk is het gebouw een stuk jeugdsentiment voor mij. Ook word ik een beetje melancholisch te zien, dat alles waar ik als kind/jongere heen ging stukje bij beetje verdwijnt. Metropole, het openluchtzwembad Zuiderpark, de Houtrusthallen en veel meer kleine en grotere plaatsen.

Het zal wel bij het ouder worden horen. Maar wel vind ik het heel jammer!

 

 

Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.