Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Eerste Martin Luther Kingcentrum buiten de V.S. in Den Haag

Vandaag is het Martin Luther Kingdag, een nationale feestdag in de Verenigde Staten ter ere van Martin Luther King.

Martin Luther King Jr. werd beroemd in de jaren vijftig en zestig van het vorige millennium, dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten, onder meer door een massademonstratie op 28 augustus 1963 en het boycotten van stadsbussen die blanken bevoordeelden.

Toch mag niet vergeten mag worden, dat hij niet alleen streed tegen rassendiscriminatie, maar tegen elke vorm van discriminatie.

28 augustus 1963 hield Martin Luther King Jr. zijn beroemde speech aan de voeten van het Lincolnmonument in Washington, na de ‘Mars op Washington’. De speech begint met de beroemde woorden: “I have a dream!” (“Ik heb een droom”).

Helaas werd hij op 39-jarige leeftijd doodgeschoten.

In 1986 verklaart president Ronald Reagan dat de derde maandag in januari (zijn geboortedag was op 15 januari) voortaan een nationale feestdag is, ter ere van hem.

Wethouder Frits Huffnagel is nu in Atlanta in de V.S. om de viering bij te wonen en ondertekent aldaar een overeenkomst voor de komst van een eerste King-centrum dat buiten de Verenigde Staten is gevestigd. Deze zal komend voorjaar in het IJspaleis worden geopend.

Huffnagel is daar overigens op uitnodiging van de neef van Martin Luther King, Isaac Newton Farris Jr. (zie foto), die ook al in september vorig jaar tijdens “The Day of Piece” in Den Haag was.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.