Natuur/milieu

Een nieuwe tuinupdateMet dit minder zonnige weer is het een mooi moment om een stukje ”zon” uit mijn tuin te laten zien.
Veel bloemen zijn intussen uitgebloeid en nieuwe komen ervoor in de plaats.
Maar eerst mijn nieuwe trots. Al heel lang wilde ik een agave.
Lang zocht ik ernaar, maar alleen in de tuincentra waren ze te vinden tegen belachelijke bedragen. Eergisteren had ik geluk; bij een kamp stond een gigantisch exemplaar, met zijscheuten. Al mijn moed bijeen geraapt en gevraagd of ik een uitloper mocht ruilen, kopen of hebben. Natuurlijk! Zij had nog geen tijd gehad ze weg te halen, maar had er zelf genoeg; ik mocht meenemen wat ik wilde. In mijn tuin staan nu dus ook een paar stekjes 🙂
De schrammen op mijn hand nam ik graag voor lief.
In mijn tuin staat de Grote Kaardebol al is deze foto daar niet genomen. Tegen de schutting aan geeft niet zo’n mooi beeld. Deze heb ik genomen op een stuk braakliggende grond. een plant die op de lijst van wettelijk beschermde planten staat.
Met het laatste restje avondzon en in bloei; een prachtige plant, waar vele bijen op af komen.
Zo ook deze kleine bij, die bijna vastgeplakt op de bloem bleef zitten.
De vijver; het blijft een prachtig minituintje. De kieuwen van de larven van de salamander beginnen bij sommigen al kleiner te worden.
Het water is zeker met de warme en droge dagen een ideale plaats voor de vogels, zoals ook deze jonge houtduif die wat drinkt en zich lekker baddert.
Prachtig vind ik de bloemen van de watergentiaan. Jammer dat ze maar een dag in bloei staan.
Wat ik nooit heb geweten is dat ook waterpest bloeit.
Omdat we geen zuurstofpomp in de vijver hebben, zorgen we altijd voor voldoende planten voor het leven in het water. Watepest is natuurlijk een ideale plant daartoe.
Ik zag een piepklein teer bloempje (ik denk een centimeter groot) boven het water uit steken en was benieuwd uit welke plant hij kwam. Toen ik de plant eronder optilde, zag ik tot mijn verbazing dat de bloem aan de waterpest vastzat.
Toen we net in dit huis kwamen wonen, stond tegen de muur van de uitbouw een grote Passiebloem. Helaas heeft hij een koude winter niet overleefd en dit jaar hebben we er een teruggeplaatst. Prachtig bloeit hij nu en begint, al na een paar weken, aardig uit te lopen. De bloemen vind ik zo fascinerend!
Deze plant, die in onze tuin is gewaaid en waar ik de naam (nog) niet van weet staat er in blauw en wit. Hij is bijna uitgebloeid maar gelukkig kon ik nog net op tijd een kiekje maken van de prachtige kelk waar een kleine zandbij zich tegoed deed aan het stuifmeel.
De vlinderstruik.
Met het groot onderhoud moest ik de twee die ik had verplaatsen. Gelukkig hebben ze het beiden gered en groeien nu boven de schutting uit.
De bijen en zelfs koolwitjes hebben zich er al aan tegoed gedaan; bij mooi weer zullen nog veel meer bloemen in bloei staan.
Deze foto is van een aangeschafte plant die de slakkenaanval tot vandaag ook heeft gered. Vanmorgen moest ik vele naaktslakken weghalen tussen de bloemen. Waar deze dieren steeds vandaan komen is me een raadsel; eens zou je ze toch allemaal moeten hebben verzameld?
De laatste foto is van de bijna halfvolle maan op 25 juli. Met de compact gemaakt, dus veel ruis, maar hij was zo mooi dat ik het niet kon nalaten er een kiekje van te maken. De hele avond en nacht was hij oranje gekleurd.
Wordt vervolgd.Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.