Muziek,  Stadsnieuws

Dreigend gevaar voor Koninginnenach
Elk jaar weer verheug ik me op Koninginnenach. Voor mij (en tegenwoordig ook mijn kinderen) een geweldig feest. Heerlijk struinen door het centrum, luisteren naar diverse soorten muziek op diverse podia, vrolijke mensen en een gezellige oranjesfeer.
Uit het hele land komen mensen naar onze stad om dit feest mee te maken; niet veel steden hebben een Nach!

De Haagse Koninginnenach wordt georganiseerd Doen Evenementen.
Helaas, net als geldt voor vele instanties zijn er veel problemen met sponsors (ook ik merk het bij wijkberaad Vrederust; alle aanvragen worden niet of veel minder gehonoreerd); de economische crisis is op veel fronten merkbaar.
Ook de Koninginnenach zit nu in de problemen, aldus Herbert Boerendonk van Doen Evenementen.
Om het festival door te kunnen laten gaan, wilde Doen Evenementen drie in plaats van vijf podia plaatsen, om binnen het budget te blijven. Tenslotte zijn ook de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.
Dit zou niet worden toegestaan; voor de spreiding en dus veiligheid moesten er van de gemeente vijf podia komen.

Ooit is de Nach begonnen in nauwe samenwerking met de horeca, wat nog steeds een grote rol speelt; tenslotte, alle café’s en dergelijke zijn die nacht geopend en hebben “hun eigen feestje”. Daardoor is de noodzaak om gebruik te maken van de vergunning van de centrale organisatie weg. Dankzij het actieve horecabeleid van de gemeente kunnen cafés langer open blijven en daar wordt flink gebruik van gemaakt. Maar voor de Nach levert dat geen financieel voordeel op, integendeel zelfs; het zorgt voor extra kosten voor de organisatie, omdat er meer toezicht en inzet van security moet zijn waaraan de horeca niet wil meebetalen.

De verantwoordelijkheid voor de Nach beperkt zich niet tot alleen de Stichting Haagse KoninginneNach maar ook de gemeente is partner.
De gemeente heeft een substantieel bedrag gegeven voor dit evenement (waar de organisatie overigens heel blij mee is), maar door eisen van de gemeente, gebrek aan sponsors maar ook de veiligheidseisen, komt de organisatie een pittig bedrag tekort, waardoor de Nach in de problemen komt.
Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij wil dat wethouder Frits Huffnagel de Koninginnenach redt; het evenement is volgens hem te belangrijk verloren te laten gaan. Wijsmuller wil wel dat er de komende jaren naar een definitieve oplossing wordt gezocht. Het is niet voor het eerst dat de KoninginneNach geld tekort komt. Daarom moet er wat betreft de Stadspartij gekeken worden naar een kleinere opzet van de Nach, maar wel met dezelfde sfeer en bands op podia. Al was in het voorstel van dit jaar van de organisatie al een kleinere opzet voorgesteld.

Ik hoop dat de gemeente het tekort alsnog wil aanvullen. Tenslotte verstrekt het ook aan diverse andere organisaties, zoals “The Hague festivals” enorme subsidies.
En dit festival mag toch niet verdwijnen uit onze stad?

Please follow and like us:

7 reacties

 • Ferry

  ” Dreigend Gevaar ” ?? Dreigen de dijken door te breken ?
  Jammer zou zijn dat dit evenement niet door zou kunnen gaan , maar door het commerciële karakter ervan is het in deze tijd van economische soberheid niet anders.

 • admin

  @ Ferry
  Dreigend gevaar; ja, omdat het dreigt niet door te kunnen gaan.
  Misschien commerciëel maar het brengt wel degelijk geld in het laadje voor hotels, restaurants en overige horeca (dus ook werkgelegenheid).
  Tevens is het een festival dat “hoort” bij Den Haag, het zou jammer zijn als dat (ook nog) verdwijnt.
  Als een versoberde editie niet wordt toegestaan omdat dat het onder andere de spreiding van publiek, dus veiligheid, belemmert, mag daar mijns inziens best wat tegenover staan.
  Andere festivals ontvangen wel enorme bedragen (en kijk naar het uitstapje naar Amerika van diverse bands en een groep journalisten die er weinig aandacht aan hebben besteed waar wel geld voor was?).

 • Barry

  Gezellig groepje feestende dames. Ik ga niet meer naar koninginnennacht. Ben er een paar keer geweest maar ben die vechtpartijen meer dan zat daar. Ben nu al 2x tussen een groep knokkende debielen terecht gekomen zonder dat ik er wat mee te maken had. Voor iedereen die het wel leuk en normaal kan houden is het een onwijs leuke avond. Maar helaas sukkels heb je er altijd tussen lopen, best jammer.

 • SirCumSized

  Zou het als geboren Hagenees ook heel jammer vinden als de “Nach” dit jaar niet door zou kunnen gaan. Wat mij betreft mag het ook wat kleinschaliger qua podia en hoeveelheid bands maar inderdaad zorgt een kleinschaliger aanbod niet voor een kleinschaliger veiligheidsnetwerk voor dit evenement dus snap ik de houding van de Gemeente Den Haag ook wel. Wat is het probleem dat ook een aantal horeca partijen bijdragen aan deze organisatiekosten; ik krijg na de afgelopen edities van de “Nach” nou niet het idee dat de horecaboys verlies draaien op zo’n avond met zo’n inkomstenbron? Dadelijk hebben ze de keuze of wel een “Nach” met (iets mindere) omzet of helemaal geen omzet. Ik zou het als ondernemer wel weten?

 • Lisa

  De afgelopen jaren is het wel groot opgezet maar de gezelligheid was juist minder. Ik hoop dat ze alsnog door kunnen met de Nach want zonder zou wel heel raar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.