Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Dodenherdenking

 

Vandaag is het 4 mei, de dag waarop we met elkaar stilstaan bij slachtoffers van oorlogsgeweld en onvrijheid en we ons realiseren hoe kwetsbaar de vrijheid is.

Voor mij persoonlijk zijn zowel 4 als 5 mei, de dag waarop Nederland bevrijd was van de Duitse overheersing, belangrijke dagen.

Niet alleen het feit dat de oorlog voor ons voorbij was, maar ook een les. Dat we ervoor moeten blijven waken, dat we niet dezelfde fouten maken. Dat vrijheid belangrijk is. Dat we ervoor moeten “vechten” deze te behouden.
Dit is één van de redenen (buiten het respect en de dankbaarheid dat zo veel mensen ervoor hebben gezorgd dat wij in een relatief vrij land leven) dat als ik kan, altijd de herdenking op 4 mei wil meemaken.

Meestal ga ik naar de Parallelweg, zo ook vandaag, samen met mijn tweeling die in de tram me overal over uithoorden en van alles wilden weten (tot groot vermaak van de omstanders).

 

Op 31 maart 1945, vlak voor het einde van de oorlog, werden op deze plaats 12 mensen willekeurig opgepakt en gefusilleerd omdat een Duitse soldaat was gedood.

Elk jaar vindt, buiten (onder andere) de alom bekende herdenking op de Waalsdorpervlakte, hier een herdenkingsbijeenkomst plaats.

Vlak voor Station Hollands Spoor werd verzameld en in stoet met burgemeester Van Aartsen en wethouder Van Alphen voorop naar de plaats gelopen waar de mensen waren doodgeschoten.

 

 

 

 

 

Voor de dranghekken was plaats gemaakt voor bewoners van De Schildershoek die in rolstoel zaten.

De emoties liepen vanzelfsprekend vooral bij deze mensen, die de oorlog zelf mee hadden gemaakt, soms even hoog op.

 

 

Na de 2 minuten stilte en de muziek van het Wilhelmus legde Burgemeester Van Aartsen een krans neer bij het oorlogsmonument.

 

 

Daarna legden alle mensen uit de Schildershoek een voor een rode roos bij de gedenksteen.

Daarna mocht iedereen zijn bloemen erbij neerleggen.

 

 

De dranghekken werden weer weggehaald op een paar na; deze werden vóór het monument neergezet om de bloemen te beschermen….

 

 

Please follow and like us:

8 reacties

 • Ferry

  Voor mijn gevoel is het voor het eerst dat de Haagse burgemeester op de Parralelweg aanwezig is , in het verleden was er meest een wethouder .
  Alhoewel ik kan me vergissen .
  Maar hoe dan ook , de plechtigheid was weer indrukwekkend in soberheid.

 • Hanny

  Toen in nog in Den Haag woonde, ging ik meestal naar de Waalsdorpervlakte, omdat we daar niet ver vandaan woonden.
  Maar ook de plek waar jij was, is een goede plaats om te herdenken.
  Jammer dat er hekken om de bloemen geplaatst moeten worden.

 • Pasula

  Ik ben er nog nooit geweest op de Waaldorpsvlakte, maar ziet er indrukwekkend uit.
  Vaak ging ik naar Weesp of Amsterdam, maar gisteravond toch maar thuisgebleve ivm de extra veiligheidsmaatregelen die getroffen werden op de Dam.

 • admin

  @ Ferry; het kan best zijn dat je gelijk hebt; ook ik heb het nog niet eerder meegemaakt dat een burgemeester op deze plek aanwezig was.

 • Zakina

  Gek heh… heb er mijn hele leven (32 jaar vna mijn leven) dichtbij gewoond en nooit er heen gegaan. Ik weet nog wel, dat toen ze die trambaandinges gingen veranderen, dat er toen commotie was over het weg laten van dit monument, gelukkig hebben ze het laten staan. Wel weet ik dat mijn moeder daar altijd als kind met haar moeder altijd herdacht.

  Als mijn zoontje wat ouder is wil ik heel graag naar de Waalsdorpervlakte, lijkt me zeer indrukwekkend met die klok en zo. En ik hoop dat we dit blijven herdenken, we mogen in onze handen knijpen, dat we niet bezet zijn en in een vrij land leven, daar moeten we elk jaar iig even aan herinnert worden.

 • jo

  Op de parallelweg zijn een aantal willekeurige mannen en jongens uit de gevangenis hier geëxecuteerd.
  Dit was echter niet omdat ‘het verzet’ een soldaat had doodgeschoten, dit deed het Verzet namelijk zelden.
  Vlakbij Hollands Spoor is snachts een soldaat aangevallen door onbekenden die zijn wapen wilde afpakken, hierbij is de soldaat in zijn hand geschoten.
  Tenminste dat is wat de soldaat vertelde na afloop.
  Als represaille is toen dus deze groep doodgeschoten.
  Omstanders werden gedwongen toe te kijken, tussen de slachtoffers zat een vrij jonge jongen die om zijn moeder huilde tot het einde.

  Het is belachelijk dat zo’n monument verplaats mocht worden, we herdenken nu iets wat gebeurde op een plek waar dit helemaal niet gebeurde!
  Geschiedenis en herdenking moet wijken voor de commercie.

 • admin

  @Jo,
  Dank je voor de toelichting.
  Dit wist ik niet; ik heb altijd gelezen, dat deze vreselijke gebeurtenis een vergelding was wegens het doden van een Duitse soldaat.
  En ja, een monument zou niet verplaatst moeten worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.