Overweging,  Stadsnieuws

Den Haag voert bedelverbod inEen meerderheid van de Haagse raad stemde vandaag in met het voorstel van Van Aartsen een bedelverbod in te voeren op plekken waar bedelaars overlast veroorzaken.
Het verschil met het plan van zo’n anderhalf jaar geleden, is dat het bepaalde gebieden betreft en dat het opgeheven kan worden wanneer daar aanleiding toe is. Voor meer achtergrondinformatie lees de diverse andere media maar.

In onder andere het centrum zie je inderdaad op veel plekken bedelaars.
Vaak op een deken met een zielig gezicht hun hand uitgestoken, zoals ik dat herken van mijn vakantie in Dublin.
Maar ook Roemeense of Bulgaarse vrouwen die met een muziekinstrument dat continu hetzelfde deuntje speelt vragen om geld.
Vaak krijg ik te horen, dat deze vrouwen met een busje ’s morgen worden afgezet en na sluitingstijd weer worden opgehaald. Tsja. Wat moet je daarvan denken?
Persoonlijk geniet ik van de straatmuzikanten.
De mensen die met een fluit of gitaar, zoals Chuck Deely, het lopen door het centrum verlevendigen.
Ik moet er niet aan denken, dat deze mensen geweerd gaan worden!
En waarom eigenlijk een bedelverbod?
Volgens de burgemeester is een bedelverbod de enige oplossing voor het overlastprobleem in de binnenstad waar een groep bedelaars agressief en opdringerig is naar winkelend publiek.

Het zou gaan om een groep mensen uit Roemenië, Bulgarije en Polen die georganiseerd bedelen. Ze accepteren geen hulp en zijn ongrijpbaar voor de autoriteiten. Door bedelen op bepaalde plekken in de stad te verbieden kan de politie tegen deze mensen optreden.

Zou het?
Ik geloof daar niet in: ik ben ervan overtuigd, dat dit leidt tot een verspreiding in de regio van de overlast.
Ook vraag ik me af, als inderdaad deze vrouwen worden afgezet, is er geen sprake van mensenhandel? Kan je dat niet beter aanpakken?
Mensen die echt geld nodig hebben voor eten of een slaapplaats tref je hiermee hard. Is het risico niet groot, dat de overlast van bijvoorbeeld winkeldiefstal groter wordt? Niet voor niets is bedelarij (en landloperij) in 2000 uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt.
Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen en winkeliers het naar vinden geconfronteerd te worden met “zielige” mensen, maar kom op zeg! Je hebt toch een mond om nee te zeggen als je niets wilt geven?
Ik heb meer last van colporteurs van diverse dagbladen/politieke partijen of enquêteurs en dergelijke die opdringerig werven…..

Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.