Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Den Haag viert 21 september Internationale Dag van de Vrede

Woensdag 21 september viert Den Haag – Internationale Stad van Vrede en Recht – met diverse activiteiten de Internationale Dag van de Vrede. Vijftienhonderd schoolkinderen nemen deel aan de vierde Vredesloop, de actie Den Haag vliegt voor AMREF Flying Doctors gaat van start en in het Vredespaleis krijgt professor dr. Paul Lagarde de prestigieuze The Hague Prize uitgereikt.


VREDESLOOP
Voor de vierde keer organiseert Den Haag de Vredesloop. Het eerste jaar deden een paar honderd kinderen mee, nu maken vijftienhonderd scholieren uit de twee laatste klassen van het basisonderwijs de tocht door de Internationale Stad van Vrede en Recht. Zij vragen zo aandacht voor het lot van leeftijdsgenoten in oorlogs- en conflictgebieden. Presentator Dennis Weening heet hen om 9.00 uur welkom in Madurodam. Nadat de kinderen vijftienhonderd ballonnen hebben losgelaten, lost burgemeester Jozias van Aartsen met de burgemeester van Madurodam en wethouder Ingrid van Engelshoven om 9.20 uur het startschot. De Vredesloop eindigt 10.15 uur met een optreden van Ali B op het Plein. Beelden van de Haagse Vredesloop worden ‘s avonds vertoond bij de Peace One Day Celebration in de Londense O2 Arena.

AMREF FLYING DOCTORS
Jaarlijks steunt Den Haag een goed doel met het thema vrede en recht. Na Unicef, het Rode Kruis en War Child – waarvoor in 2010 bijna zes ton euro werd opgehaald – werft de stad de komende twaalf maanden fondsen voor een ziekenhuis van AMREF Flying Doctors in Zuid-Soedan. Studenten krijgen daar een opleiding tot arts en de kinderafdeling wordt gerenoveerd. Bijzonder is dat veel van de studenten ex-soldaten zijn. De aftrap van Den Haag vliegt voor AMREF Flying Doctors is van 12.30 tot 14.00 uur in poppodium Supermarkt op de Grote Markt. Giovanca, ambassadeur van AMREF Flying Doctors, geeft er een optreden. Jacqueline Lampe, directeur van AMREF, en wethouder Marjolein de Jong openen het actiejaar. De presentator is Fred Zuiderwijk van TV West.

THE HAGUE PRIZE 2011
De The Hague Prize for International Law werd in 2002 ingesteld om een internationale jurist met bijzondere verdiensten te eren in de Internationale Stad van Vrede en Recht. Dit jaar wordt de prestigieuze prijs voor de vierde keer uitgereikt. Hij gaat naar de Franse professor dr. Paul Lagarde voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van het internationale privaatrecht en de zogenaamde Haagse Akkoorden. Deze afspraken – onder meer over internationale adoptie en kinderontvoering – hebben een grote, positieve invloed op het dagelijks leven van mensen in de hele wereld. Professor Lagarde ontvangt de prijs ‘s middags in het Vredespaleis uit handen van burgemeester Jozias van Aartsen.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.